Μετά τις φρικαλέες εικόνες που καταγράφηκαν στη μαρτυρική πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας, εικόνες που οδήγησαν τη Δύση στην ενεργοποίηση νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας και επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ιγκόρ Ζόφκα, τόνισε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη «σφαγή» αμάχων, παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς που κάνουν λόγο για ψευδή στοιχεία.

Ο Ιγκόρ Ζόφκα εστίασε στις περιοχές που στοχεύει το Κρεμλίνο, κάνοντας ειδική αναφορά στα ανατολικά της Ουκρανίας που πλήττονται στη δεύτερη αυτή φάση του πολέμου.

Ξεκαθάρισε ότι η αντίσταση συνεχίζεται στη Μαριούπολη και άφησε να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους. Την ίδια στιγμή, όπως είπε, η πλευρά Ζελένσκι παραμένει ανοιχτή σε διπλωματική λύση.

Όπως ανέφερε ο Ουκρανός σύμβουλος στον ΣΚΑΙ, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται μετά την αποτυχία τους να κατακτήσουν το Κίεβο και τα βόρεια της χώρας, συγκεντρώνοντας τώρα τον στρατό τους στην περιοχή του Ντονμπάς και γύρω από το Χάρκοβο.

Σημείωσε πως βρίσκονται στην 47η ημέρα του πολέμου και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει κάποια σημαντική νίκη οπότε σε αυτές τις περιοχές θέλουν να καταγράψουν κάποια συμβολική νίκη.

Ερωτηθείς για την αντίσταση των Ουκρανών, ο Ζόφκα ανέφερε πως ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι στον 8ο χρόνο, εξηγώντας πως από το 2014 η Ρωσία έχει κατακτήσει κάποια μέρη εκεί και θέλει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς. «Είμαστε προετοιμασμένοι μετά από 8 χρόνια, οι καλύτερες δυνάμεις μας είναι εκεί και είναι έτοιμες για πιθανή επίθεση των Ρώσων εκεί και σαφώς θα κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η Μαριούπολη αντιστέκεται»

Σχετικά με την Μαριούπολη όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Ζελένσκι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση στην περιοχή είναι αρκετά δύσκολη, διότι από την 1η Μαρτίου έχει ξεκινήσει η κατοχή της πόλης. «Οι Ρώσοι ελέγχουν κάποια κομμάτια της Μαριούπολης όμως η πόλη αντιστέκεται», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσθεσε πως υπάρχουν πάνω από 100 χιλιάδες άμαχοι που είναι ακόμα εκεί και οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν να φύγουν από την περιοχή.

Σημείωσε πως ναι μεν υπάρχουν θύματα αλλά η πόλη θα αντισταθεί. «Μην ακούτε το ρωσικό αφήγημα ότι δεν αντιδρά κανείς. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους διοικητές. Οι υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να απελευθερώσουν την χώρα», είπε και συμπλήρωσε:

«Χρειαζόμαστε σαφώς όλη την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που μπορούμε να έχουμε όπως και της Ελλάδος καθώς έχουμε και την ελληνική κοινότητα στην πόλη. Χρειαζόμαστε όπλα, πυρομαχικά καθώς και πρόσθετο εξοπλισμό για να προστατεύσουμε την πόλη. Η πόλη είναι έτοιμη να πολεμήσει».

Αναφορικά με τις εικόνες φρίκης της «σφαγής» αμάχων στην Μπούτσα υπογράμμισε, πως ναι μεν η Μόσχα το αρνείται αλλά όλος ο κόσμος βλέπει τις αποδείξεις από τους δορυφόρους και τον υπόλοιπο τεχνικό εξοπλισμό. «Από τις πρώτες μέρες κατοχής των πόλεων πολεμούσαν όχι απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις αλλά σε αμάχους (παιδιά, γυναίκες, πολίτες που δεν είχαν καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις). Οπότε όταν βρέθηκαν αυτές οι «σφαγές» σοκαριστήκαμε όλοι», δήλωσε ο ίδιος.

Τόνισε πως αυτή την στιγμή γίνεται καταγραφή κάθε εγκλήματος, κάθε στοιχείου και όλα αυτά τα στοιχεία θα δοθούν στους διεθνείς φορείς – θεσμούς προκειμένου οι ένοχοι να τιμωρηθούν για τις αγριότητες αυτές.

Ερωτηθείς αν έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο γεγονός ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία, καθώς και βοήθεια δυτικών εμπειρογνωμόνων για την συγκέντρωση, την αποθήκευση και την διαφύλαξη αυτών, προκειμένου να πάνε στους διεθνείς φορείς. 

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Ουκρανίας εκτιμά πως όταν απελευθερωθούν και άλλες πόλεις όπως η Μαριούπολη θα βρεθούν και άλλες τέτοιες αγριότητες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις με πολλά θύματα και νεκρούς. «Για αυτό τον λόγο πρέπει να απελευθερώσουμε και άλλες πόλεις και χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα και κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει αυτές τις κυρώσεις», σημείωσε ο ίδιος.

«Είμαστε έτοιμοι για διπλωματική λύση»

Ερωτηθείς για το αν υπάρχει ακόμα διπλωματική οδός, ο κ. Ζόφκα ανέφερε πως είναι έτοιμοι (οι Ουκρανοί) για τις διπλωματικές λύσεις από την πρώτη μέρα του πολέμου. Όταν δεν ήταν έτοιμη η Ρωσία.

Όπως δήλωσε η Μόσχα ήθελε μια άμεση νίκη και μετά να μπορέσει να επιβάλει τελεσίγραφα. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη επί του πεδίου. «Η αντιπροσωπεία των Ρώσων που συναντήθηκε με την ουκρανική άρχισε να ακούει τις ουκρανικές θέσεις. Δεν το έκαναν αυτό τις πρώτες μέρες. Ωστόσο, αφού κατέγραψαν την αποτυχία στο πεδίο και εμείς τους δώσαμε ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις εγγυήσεις μετά την νίκη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε για την ώρα δεν έχουν κάποια απάντηση για αυτό το προσχέδιο ενώ ο ίδιος εκτιμά πως η Ρωσία κωλυσιεργεί και αναμένει κάποια νίκη στο πεδίο.

Παράλληλα, σημείωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για διπλωματική λύση όσο επώδυνη και να είναι αυτή μετά τις βαρβαρότητες στην Μπούτσα. «Θα είναι πολύ επώδυνο για εμάς να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους. Το κάνουμε για να φέρουμε την ειρήνη στην χώρα μας», ανέφερε ενδεικτικά.