Από την πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Δύση είχε εκφράσει την ανησυχία για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Πούτιν. Έτσι, με τη σύρραξη να έχει περάσει στη δεύτερη φάση της και τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη να θυμίζει πόλη-φάντασμα, πηγές κοντά στο ουκρανικό υπουργείο Άμυνας διατείνονται - σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης - ότι η πιθανότητα οι Ρώσοι να έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στις επιθέσεις στην κομβικής σημασίας Μαρίουπολη είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, πηγή κοντά στο υπουργείο Άμυνας του Κιέβου έκανε λόγο για χρήση χημικών όπλων.

«Η πιθανότητα οι Ρώσοι φασίστες να χρησιμποίησαν χημικά είναι πολύ μεγάλη» επισήμανε η πηγή σχολιάζοντας τις αναφορές περί κατάρριψης χημικών με drones στη Μαριούπολη.

Ωστόσο, και καθώς στην Μαριούπολη δεν υπάρχουν ξένοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, η πληροφορία είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Νωρίτερα, μαχητές του τάγματος του Αζόφ υποστήριξαν ότι στη Μαρίουπολη οι Ρώσοι εισβολείς χρησιμοποιήσαν δηλητηριώδη ουσία άγνωστης προέλευσης, που έπεσε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Όπως τονίζουν οι μαχητές του τάγματος, οι άνθρωποι στη Μαριούπολη υποφέρουν από αναπνευστικά και νευρολογικά προβλήματα λόγω ρίψης της συγκεκριμένης ουσίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως εάν αποδειχθεί ότι οι Ρώσοι έκαναν χρήση χημικών στην Ουκρανία, τότε θα ενεργοποιηθεί και νέο πακέτο κυρώσεων.

Αντιδήμαρχος Μαριούπολης: Τίποτα δεν έχει κριθεί, πολεμάμε κατά των Ρώσων

Το μήνυμα ότι δεν καταθέτουν τα όπλα στέλνουν οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης μετά τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι το λιμάνι της πόλης βρίσκεται στα χέρια τoυ Κρεμλίνου.

«Οι ουκρανικές δυνάμεις πολεμούν κατά των Ρώσων στην υπό πολιορκία Μαριούπολη» τονίζουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Οι μάχες συνεχίζονται» τόνισε ειδικότερα στο BBC ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης Σερχίφ Ορλόφ στο BBC.

Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος λέει ότι δεν ισχύει η ανάρτηση στο Facebook στην οποία φέρεται να προχώρησε το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό και στην οποία αναφερόταν η φράση: «Πιθανόν σήμερα η ύστατη μάχη στη Μαριούπολη».

Τι έγραφε το ρεπορτάζ του Ria Novosti

Στα χέρια των Ρώσων βρίσκεται πλέον το λιμάνι της Μαριούπολης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο Ria Novosti.

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων, δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν.

Ο Εντουάρντ Μπασουριν, εκπρόσωπος Άμυνας του Ντονέτσκ, δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, ότι η «κατοικοιμένη περιοχή της Μαριούπολης είναι στην πραγματικότητα απελευθερωμένη από τους Ουκρανούς μαχητές».