Προς συρρίκνωση κατά περισσότερο από 10% το 2022 οδεύει η ρωσική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κουντρίν.

Παράλληλα, η Μόσχα είναι αντιμέτωπη με αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού και φυγή κεφαλαίων, ενώ προσπαθεί να διαχειριστεί μια πιθανή αθέτηση πληρωμών του χρέους της, καθώς η Δύση επέβαλε σαρωτικές κυρώσεις.

«Τα ρωσικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών εργάζονται αυτή τη στιγμή επί νέων προβλέψεων», δήλωσε ο Κουντρίν, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. «Η επίσημη πρόβλεψη θα είναι για συρρίκνωση πάνω από 10% περίπου», τόνισε ο Κουντρίν, που θήτευσε ως υπουργός Οικονομικών του Πούτιν από το 2000 έως το 2011.

Οι εκτιμήσεις

Οι προηγούμενες προβλέψεις της ρωσικής κυβέρνησης τοποθετούσαν την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 3% φέτος, ύστερα από ρυθμό ανάπτυξης 4,7% το 2021. Πηγή κοντά στη ρωσική κυβέρνηση που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της δήλωσε στο Reuters ότι το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% έως 15% φέτος.

Μια συρρίκνωση κατά 10% θα ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη μείωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.