Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, σύμφωνα με το BBC, αποδίδουν τις εκατοντάδες απώλειες ρωσικών τανκς στα προηγμένα αντιαρματικά όπλα που έχει προσφέρει η Δύση στην Ουκρανία. Παράλληλα, γίνεται λόγος και για λανθασμένο τρόπο με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε τα άρματα μάχης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας υποστηρίζουν ότι η Ρωσία έχει χάσει περισσότερα από 680 άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Oryx, η Μόσχα έχει χάσει περισσότερα από 460 άρματα μάχης και πάνω από 2.000 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Παράλληλα, η Rand Corporation και το IISS, αποκαλύπτουν ότι η Ρωσία διέθετε συνολικά περίπου 2.700 άρματα μάχης κατά την έναρξη της σύγκρουσης.

Σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ρωσικών τανκς, παίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εξοπλισμός των αμυνόμενων. Οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin κατά την έναρξη της σύγκρουσης και έκτοτε έχουν στείλει τουλάχιστον 2.000 ακόμη.

Πως λειτουργούν

Τα Javelins μπορούν να εκτοξευθούν έτσι ώστε ο πύραυλος να εκραγεί στην κορυφή ενός άρματος, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Πολλά ρωσικά άρματα είναι εφοδιασμένα με θωράκιση που απορροφά την πρόσκρουση των πυραύλων. Ωστόσο, τα Javelins είναι εξοπλισμένα με δύο κεφαλές. Η μία ανατινάζει την θωράκιση και η δεύτερη διαπερνά το πλαίσιο από κάτω.

Επιπλέον, οι  ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία και με 100 αντιαρματικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Switchblade. Γνωστά ως «καμικάζι», μπορούν να αιωρούνται πάνω από έναν στόχο χιλιόμετρα μακριά από τον χειριστή τους και στη συνέχεια να πέφτουν πάνω σε ένα άρμα, καταστρέφοντάς το με την πολεμική κεφαλή στην άκρη τους.

Θέματα τακτικής

Παράλληλα, γίνεται λόγος από στρατιωτικούς αναλυτές για κενό στη ρωσική τακτική. «Η Ρωσία έχει σχετικά λίγα στρατεύματα για να επιστρατεύσει», λέει ο Phillips O’Brien, καθηγητής στρατηγικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο St Andrews,

Ο καθηγητής σημειώνει ότι η έλλειψη ρωσικών αεροπορικών περιπολιών σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν βρει εύκολα θέσεις για να στήσουν ενέδρες στις ρωσικές φάλαγγες αρμάτων μάχης. «Η Ρωσία δεν απέκτησε αεροπορική υπεροχή στην αρχή της σύγκρουσης», είπε και πρόσθεσε: «Έτσι δεν μπορεί να περιπολεί στον ουρανό, εντοπίζοντας τις κινήσεις του ουκρανικού στρατού. Αυτό σημαίνει ότι τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να μπουν σε καλές θέσεις για ενέδρες και μπόρεσαν να κάνουν μεγάλες ζημιές με αυτόν τον τρόπο».

«Ο ρωσικός στρατός είναι σαν ένας πυγμάχος που έχει ένα εξαιρετικό δεξί χουκ και ένα χάρτινο σαγόνι», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.