Mία νέα στρατηγική ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, εγαινιάζει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, κατά την επίσκεψή του στο Πα-ντε-Καλέ, στη βόρεια Γαλλία, και σε πόλεις που θεωρούνται προπύργια της Μαρίν Λεπέν, ο Μακρόν υποστήριξε ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 65 στα 64 έτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, δεν είχε τεθεί καν τέτοιο θέμα, τώρα όμως, μίλησε ακόμη και για δημοψήφισμα προκειμένου οι Γάλλοι να εκφράσουν την άποψή τους δείχνοντας ότι ακολουθεί πιστά τον δρόμο της δημοκρατίας.

«Θέλω να κάνω δύο πράγματα: να συνδέσω τις συντάξεις με τον πληθωρισμό από την 1η Ιουλίου. Και θέλω να αυξήσω την κατώτατη σύνταξη στα 1.100 ευρώ το μήνα, που είναι σήμερα στα 900 ευρώ», υποστήριξε ο απερχόμενος πρόεδρος προσθέτοντας: «Δεν αποκλείω το δημοψήφισμα, για οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, στον δεύτερο γύρο της προεκλογικής εκστρατείας ο Μακρόν θα «οργώνει» τη Γαλλία με μία βαλίτσα στο χέρι.

Σύμφωνα με το επιτελείο του, τώρα ο Μκαρόν έχει βάλει στο «μάτι» τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Κυρίως όμως όλους όσοι εμπιστεύτηκαν το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, που στον πρώτο γύρο κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό 21,95%. Ο ίδιος πάντως κάλεσε τους ψηφοφόρους του να «μην δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν».

Ωστόσο, δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro δείχνει ότι το 33% των πολιτών που εμπιστεύτηκαν τον επικεφαλής του κόμματος των «Ανυπότακτων» στον πρώτο γύρο, θα στηρίξουν τον Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου ενώ το 23% θα προτιμήσει την κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, οι ημέρες που έπονται θα είναι κρίσιμες, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα για το εκλογικό αποτέλεσμα αν και όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ο Μακρόν είναι φαβορί.

Πάντως, όπως ο Μακρόν, έτσι και η Λεπέν θέλει να προσεγγίσει τους αριστερούς ψηφοφόρους. Κυρίως όμως η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Μακρόν σε αυτά τα θέματα που αποδείχθηκαν περίπλοκα για τον ίδιο, ιδίως κατά τη διάρκεια του κινήματος «Κίτρινα γιλέκα».

Όπως σχολιάζουν οι πολιτικοί αναλυτές, η επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού» έχει μετακινηθεί από τις ακραίες θέσεις, προς το κέντρο. Δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία έχει σταματήσει να μιλάει για αποχώρηση της Γαλλίας από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.

Και εάν ο Εμανουέλ Μακρόν επιμένει να τις προσάπτει ότι, ως θαυμάστρια του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, το ταμείο της κόμματός της έχει ενισχυθεί οικονομικά από το Κρεμλίνο, τότε πιθανόν η ίδια να αποδεχτεί τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας προκειμένου να αλιεύσει ψήφους.