Παγκόσμιο αποτροπιασμό προκαλούν η έλλειψη ανθρωπιάς των Ρώσων στρατιωτών και οι ασύλληπτες σκηνές κακοποίησης και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που εκτυλίσσονται στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Σοκαριστικά μηνύματα μεταξύ Ρώσου στρατιώτη και της συζύγου του αποκαλύπτουν, ουκρανικά ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, η αποκάλυψη γίνεται μέσω συνομιλίας που υπέκλεψε η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών (SBU), όπως αναφέρει δημοσιογράφος του Kyiv Independent.

Η δημοσιογράφος του ουκρανικού ΜΜΕ, Αναστασία Λαπάτινα, σημειώνει ότι άκουσε διάλογο μεταξύ ενός Ρώσου στρατιώτη και της συζύγου του, η οποία του είπε να βιάσει γυναίκες στην Ουκρανία, απλώς να μην της πει τίποτα και να χρησιμοποιήσει προφυλάξεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η σύζυγος του Ρώσου στρατιώτη φέρεται να του είπε να βιάσει Ουκρανές γυναίκες, αναφέροντας: «Το επιτρέπω, απλώς χρησιμοποίησε προφυλάξεις».

Από το σχετικό ηχητικό απόσπασμα που έχει ανέβει στην κοινωνική πλατφόρμα Telegram ακούγεται σύντροφος Ρώσου στρατιώτη, να τον καλεί να βιάσει Ουκρανές.

Δεκάδες βιασμοί στην Ουκρανία - Ακόμα και ανηλίκων

Δεν πρόκειται για την πρώτη καταγγελία για βιασμούς από Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία. Ένας άνδρας των ρωσικών δυνάμεων φέρεται μάλιστα να βίασε και να σκότωσε μωρό, ενώ υπάρχουν καταγγελίες από τις ουκρανικές Αρχές για βιασμούς ανηλίκων στην Μπούτσα. Τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν κι άλλες παρόμοιες καταγγελίες, εκτός από εκείνες για τις δολοφονίες και τους βασανισμούς αμάχων από ρωσικές δυνάμεις.

Μάλιστα, σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος Ζελένσκι κατήγγειλε τις δυνάμεις της Ρωσίας για βιασμούς ανηλίκων, μιλώντας ακόμα και για βρέφη.

«Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες περιπτώσεις βιασμού, συμπεριλαμβανομένων ανήλικων κοριτσιών και πολύ μικρών παιδιών. Ακόμη και ενός βρέφους! Είναι τρομακτικό και μόνο να μιλάμε για αυτό», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Εξάλλου, ήδη Ουκρανοί αξιωματούχοι, αλλά και ο πρόεδρος της χώρας, έχουν μιλήσει για βιασμούς γυναικών και παιδιών, ακόμα και μπροστά στις μητέρες τους, από Ρώσους στρατιώτες.

Μιλώντας στο Σ.Α. του ΟΗΕ, ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε πει ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούκα πυροβολούσαν αμάχους πίσω από το κεφάλι, σκότωναν και βασάνιζαν ανθρώπους, πετούσαν πολίτες σε πηγάδια, συνέθλιψαν ανθρώπους με τανκς, έβγαλαν γλώσσες ανθρώπων, έσφαξαν και βίασαν γυναίκες μπροστά στα παιδιά τους.

Ο ΟΗΕ καλεί για ανεξάρτητη έρευνα βιασμών στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για βιασμούς και σεξουαλική βία στην Ουκρανία, μετά από καταγγελίες ότι ρωσικά στρατεύματα διέπραξαν τέτοια εγκλήματα κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης εισβολής στη χώρα.

«Ακούμε όλο και περισσότερο για βιασμούς και σεξουαλική βία. Αυτοί οι ισχυρισμοί πρέπει να διερευνηθούν ανεξάρτητα για να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η λογοδοσία», είπε η αξιωματούχος του ΟΗΕ, Σίμα Μπαχούς, σε ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αργά τη Δευτέρα.