Δημοσίευμα της Bild ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του Γερμανού προέδρου Στάινμαϊερ, να επισκεφτεί τη χώρα. Την Τετάρτη λοιπόν, ο σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λισένκο, διέψευσε την εν λόγω πληροφορία.

Ειδικότερα, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Λισένκο διέψευσε ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την πρόταση του Γερμανού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ να επισκεφτεί την Ουκρανία, όπως είχε αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Ο Στάινμαϊερ δήλωσε χθες ότι σχεδίαζε να επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του και τους προέδρους της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας για να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία.

«Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία προκειμένου να στείλω ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ευρώπης προς την Ουκρανία. Ήμουν έτοιμος για αυτό, αλλά προφανώς -και πρέπει να το λάβω υπ' όψιν- αυτό δεν ήταν επιθυμητό από το Κίεβο», δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός πρόεδρος από την Πολωνία.

Bild: Η Ουκρανία αρνήθηκε λόγω των σχέσεων του Στάνιμαϊερ με τη Ρωσία

Σημειώνεται πως η Bild ανέφερε ότι ο Ζελένσκι, απέρριψε τα σχέδια του Στάινμαϊερ να επισκεφθεί την Ουκρανία λόγω των στενών του σχέσεων με τη Ρωσία τα τελευταία χρόνια και της πολυετούς υποστήριξής του στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ένα έργο που σχεδιάστηκε για να διπλασιάσει τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία, αλλά το οποίο έχει πλέον ακυρωθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ παραδέχθηκε ότι είχε κάνει σφάλματα κατά την παλαιότερη πολιτική του έναντι της Ρωσίας.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», ο πρόεδρος της Γερμανίας δήλωσε μετανιωμένος για την πολυετή προσήλωσή του στην κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, ενώ ζήτησε τη σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου τόσο κατά του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.