Ισχυρό πλήγμα δέχθηκαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις, καθώς ένα από τα πιο σημαντικά πολεμικά πλοία της Ρωσίας υπέστη σοβαρή ζημιά και εκκενώθηκε.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το συμβάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμα πλήρως, ούτε είναι γνωστό ποια είναι η τύχη του πλοίου αυτήν τη στιγμή.

Σύμφωνα με το CNN, το πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva που αποτελεί τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, «είτε πλέει εγκαταλειμμένο είτε βρίσκεται στον πάτο της Μαύρης Θάλασσας».

Την ίδια στιγμή, το αμερικανικό δίκτυο κάνει λόγο για «μεγάλο χτύπημα» στις δυνάμεις της Μόσχας που τα έχουν βρει σκούρα με την ουκρανική αντίσταση.

Ο ρωσόφωνος λογαριασμός του πρακτορείου Anadolu στο Twitter δημοσίευσε ένα βίντεο που φέρεται να δείχνει τη στιγμή της έκρηξης στο Moskva. Όπως και πολλά άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media τις ώρες μετά την επίθεση, δεν έχει σταθεί δυνατό να επαληθευτεί η γνησιότητά του με ανεξάρτητο τρόπο.



Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Moskva υπέστη «σοβαρές ζημιές», αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά.

«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune.

«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού , Μαξίμ Μαρτσένκο.

«Εξαιτίας μεγάλων καταιγίδων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα που παρεμποδίζουν τη δορυφορική απεικόνιση και την καταγραφή δορυφορικών δεδομένων, το CNN δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει οπτικά ότι το πλοίο χτυπήθηκε και την τρέχουσα θέση του, ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι μια φωτιά πάνω σε ένα τέτοιο πλοίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφική έκρηξη, ικανή να βυθίσει το πλοίο», αναφέρει το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου.

«Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξέσπασε η πυρκαγιά, οι αναλυτές μιλούν για πλήγμα στην καρδιά του ρωσικού ναυτικού αλλά και στην εθνική υπερηφάνεια της Ρωσίας, που θα ισοδυναμούσε για το Αμερικανικό Ναυτικό με την απώλεια ενός θωρηκτού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ή με την καταστροφή ενός αεροπλανοφόρου σήμερα», επισημαίνεται.

Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», σημείωσε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».



Υπενθυμίζεται ότι το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με Ρώσους αιχμαλώτους.

Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»).

Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της σοβιετικής ένωσης.

Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.


Πυραύλους και τουρκικά drones χρησιμοποιήσαν οι Ουκρανοί κατά της ρωσικής ναυαρχίδας;

Μια άλλη εκδοχή για όσα συνέβησαν με το Moskva δίνει το δίκτυο Reverse Side of the Medal στο Telegram, που έχει σχέσεις με τη σκιώδη ρωσική στρατιωτική ομάδα Wager.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το δίκτυο υποστηρίζει ότι το ρωσικό πυραυλοφόρο καταδρομικό έπλεε στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Οδησσού και Μικολάιβ, όταν στοχοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.


Οι Ουκρανοί φέρονται να χρησιμοποίησαν τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar για να αποσπάσουν την προσοχή της αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου, επιτρέποντας σε δύο πυραύλους Neptune που εκτοξεύτηκαν από παράκτια συστοιχία να πλήξουν το πλοίο, με αποτέλεσμα να γείρει και να πάρει νερά.

Υπό τον φόβο έκρηξης των πυρομαχικών του ρωσικού καταδρομικού, διατάχθηκε η εκκένωση του Moskva, που τελικά βυθίστηκε, όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.