Μετά τις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ότι είναι προσεκτικός με τους όρους, αναφερόμενος στη λέξη «γενοκτονία», και το σχόλιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι «μας πληγώνει πολύ», ο τελευταίος έγραψε σε tweet του ότι τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Στην επικοινωνία των δύο ηγετών συζητήθηκε, ακόμη, τόσο το θέμα της ουκρανικής αντίστασης, όσο και οι διαπραγματεύσεις, που επίκεινται ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους.

«Είχαμε συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Συζητήσαμε για την έρευνα πάνω στα ρωσικά εγκλήματα και την αντίστασή μας απέναντι στον εισβολέα. Εκτιμούμε την έμπρακτη στήριξη της Γαλλίας. Συζητήθηκε και η διαπραγματευτική διαδικασία. Παλεύουμε για ειρήνη στην Ουκρανία και την Ευρώπη».

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και τον Καναδά που εμφανίζονται ανοιχτοί στην υιοθέτηση του όρου γενοκτονία, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει νωρίτερα πως είναι «τρέλα αυτό που συμβαίνει, αλλά δεν είναι σίγουρο πως η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί την υπόθεση».

Η άρνηση του Μακρόν να καταγγείλει τη γενοκτονία στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό «μας πληγώνει πολύ», δήλωσε - με τη σειρά του - ο Ζελένσκι.