Στο στόχαστρο των επόμενων κινήσεών της βάζει η Ρωσία τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία σε περίπτωση που ενταχθούν στον ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών οι δύο χώρες θα έχουν συνέπειες και μάλιστα «απροσδιόριστες».

Πιο συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα τόνισε πως η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν θα ενισχύσει την ασφάλειά τους, αλλά θα τις τοποθετήσει και στην «πρώτη γραμμή».

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στη Μόσχα, το ΝΑΤΟ απλώς θα θέσει τις σκανδιναβικές αυτές χώρες σαν προκάλυψή του.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν είναι ικανή να ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια. Αυτομάτως θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του ΝΑΤΟ», είπε.

Η κα Ζαχάροβα πιστεύει επίσης ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα πρέπει να καταλάβουν ότι η ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη θέση τους στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Πυρηνικά όπλα απέναντι από τα σύνορα

Υπενθυμίζεται πως χθες η Μόσχα κάλεσε τις κυβερνήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας να εγκαταλείψουν τις σκέψεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα ζουν με πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους απέναντι από τα σύνορά τους.

«Δεν θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για καθεστώς αποπυρηνικοποίησης στη Βαλτική, αφού θα οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η δήλωσή του μεταφράστηκε ως απειλή εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, στη Βαλτική, όπου έχουν ήδη εγκατασταθεί πύραυλοι Ισκαντέρ, ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι το Καλίνινγκραντ είναι παραθαλάσσια πόλη της Βαλτικής, ανάμεσα στη Λιθουανία και στην Πολωνία, σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων από το Βερολίνο.