Δύο μήνες πλησιάζουν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά.

Οι ηρωικές πιλότων της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας έχουν αποτρέψει την καταστροφή, συνεχίζοντας να μάχεται με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αιθέρων πάνω από τη χώρα.

Με μόλις 98 μαχητικά από την αρχή της εισβολής έναντι των 1.400 ρωσικών, διέψευσε όλες τις προβλέψεις για τις αμυντικές της αντοχές. Παρά τις απώλειες μαχητικών, πολλά εκ των οποίων καταστράφηκαν στο έδαφος από τις ρωσικές δυνάμεις όταν ξεκίνησαν την εισβολή, η ουκρανική πολεμική αεροπορία συνεχίζει τον αγώνα με τους ηρωικούς πιλότους της, όπως ο σμήναρχος Ολεξάντρ Οκσανσένκο, που σκοτώθηκε πάνω από το Κίεβο τις πρώτες μέρες του πολέμου, αλλά και ο «Juice”» να αψηφούν τη ρωσική υπεροπλία.

«Στον αέρα οι Ρώσοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα απέναντί μας: τα αεροσκάφη τους, τα ραντάρ τους, οι πύραυλοί τους, τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου είναι πιο σύγχρονα από τα δικά μας και υπερτερούν αριθμητικά», λέει ο πιλότος, που δεν αποκαλύπτει το όνομά του.

«Εμείς είμαστε καλύτερα εκπαιδευμένοι κι έχουμε το έξτρα κίνητρο ότι υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, αλλά η αριθμητική τους υπεροχή γίνεται αισθητή», λέει.

«Έτοιμοι να σκοτωθούμε»

Ο 29χρονος πιλότος μιλώντας στην Washington Post τόνισε πως αυτό που χρειάζεται η πατρίδα του για να αποκρούσει τον εχθρό είναι πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη και οπλικά συστήματα, ειδάλλως ο ίδιος και οι συνάδελφοί του θα είναι «απλώς στόχοι» για τις υπέρτερες τεχνολογικά ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

«Είμαστε έτοιμοι να σκοτωθούμε», δήλωσε ο Juice στην εφημερίδα, περιγράφοντας πως το MiG-29 του τον καθιστά, όπως και τους άλλους Ουκρανούς πιλότους, «απλώς στόχους» για τα πιο εξελιγμένα ρωσικά μαχητικά. «Φυσικά δεν το θέλουμε αυτό. Θέλουμε να καταρρίψουμε τα ρωσικά βομβαρδιστικά που ισοπεδώνουν τις πόλεις μας και σκοτώνουν τις οικογένειές μας», λέει.

«Έχουμε σχεδόν καθημερινά απώλειες στην πολεμική μας αεροπορία. Δεν θα το δείτε αυτό στην τηλεόραση, επειδή όλα πλέον είναι απόρρητα λόγω του πολέμου, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε πολλές απώλειες. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να είμαστε τεχνολογικά ισόβαθμοι με τους Ρώσους. Μόνον το ηθικό μας πλεονέκτημα δεν αρκεί για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες τεχνολογίες».

Σ’ ένα βίντεο που δείχνει κατεστραμμένο στρατιωτικό εξοπλισμό, ισοπεδωμένα σπίτια και πόλεις, ένας συνάδελφος του Juice, πιλότος της πολεμικής αεροπορίας κοιτάζει προς την κάμερα και απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα: «Αγοράστε μου ένα μαχητικό! Θα με βοηθήσει να προστατέψω τους αιθέρες μας, που είναι γεμάτοι με ρωσικά αεροσκάφη, που βομβαρδίζουν τη γη μου, σκοτώνουν τους φίλους μου και καταστρέφουν τα σπίτια μας κι όλα όσα γνωρίζουμε.

«Έχετε την ευκαιρία να το σταματήσετε! Δώστε μας φτερά να πολεμήσουμε για τον ουρανό μας. Όποιος κι αν είσαι – επιχειρηματίας, ειδικός στην Πληροφορική, ηθοποιός ή τραγουδιστής, όποιας εθνικότητας κι αν είσαι, σε όποια χώρα κι αν ζεις, μπορείς να μας βοηθήσεις να σταματήσουμε τον τρόμο. Αγόρασέ μου ένα μαχητικό! Θα πολεμήσω με όλη μου την ψυχή για να καταστρέψω τα τανκς, τα τεθωρακισμένα και τους εγκληματίες πολέμου των δυνάμεων κατοχής. Δεν θα γλιτώσουν ούτε από και σένα ούτε από την οργή του ουκρανικού λαού και του Θεού. Εντάξου στη μάχη μας να μείνουμε ελεύθεροι! Τα μόνα αεροσκάφη των εχθρών μας που θα απομείνουν έτσι στη γη μας θα είναι τρόπαια. Αγόρασέ μου ένα μαχητικό»!.