ukraine
Διεθνή

Νέα επίθεση στην Ουκρανία ξεκίνησε η Ρωσία: 76 τάγματα στα ανατολικά - 12 στη Μαριούπολη, που αντιστέκεται

Οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει περίπου 12 τακτικά τάγματα (BTG) για τη μάχη στη Μαριούπολη, καθένα από τα οποία μπορεί να αποτελείται από έως και 1.000 στρατιώτες

Την αναμενόμενη νέα της επίθεση φαίνεται να έχει ξεκινήσει στην ανατολική Ουκρανία η Ρωσία, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο ασφαλείας της Ουκρανίας.

Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας. Αυτό δήλωσε ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», ανέφερε επίσης ο Ντανίλοφ σε δηλώσεις, που μεταδόθηκαν αργά σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεόρασης.

Σχετική ανακοίνωση υπήρξε και στο Facebook των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας:

🇬🇧 ENGLISH VERSION | АНГЛІЙСЬКА ВЕРСІЯ The operational update regarding the #russian_invasion on 18.00 on April 18,...

Δημοσιεύτηκε από Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine στις Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022

ΗΠΑ: Η Ρωσία αυξάνει τις δυνάμεις της σε ανατολική και νότια Ουκρανία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η Ρωσία έχει προσθέσει 11 τακτικά τάγματα (BTG) στις δυνάμεις της στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 76.

«Έχουν αυξήσει τις δυνατότητές τους εντός της Ουκρανίας», είπε ανώτερος αξιωματούχος άμυνας των ΗΠΑ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι όλες οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή εστιασμένες στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ακριβώς πώς εξαπλώνονται τα νέα τάγματα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ έχουν στείλει τέσσερις πτήσεις με βοήθεια ασφαλείας για την Ουκρανία στην περιοχή από τον νεότερο γύρο βοήθειας που ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσε ο αξιωματούχος. Μία ακόμα πτήση θα φτάσει τις επόμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, ο οποίος πάντως δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό που υπήρχε στις πτήσεις.

Μαριούπολη: Η μάχη δεν έχει κριθεί -12 ρωσικά τακτικά τάγματα την πολιορκούν

Η κατάσταση της Μαριούπολης εξακολουθεί να βρίσκεται υπό αμφισβήτηση, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται εναντίον περίπου 12 τακτικών ταγμάτων της Ρωσίας, σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος των ΗΠΑ σήμερα.

bbc

Η Μαριούπολη, μια πόλη που η Ρωσία έχει καταστρέψει σε πολλά σημεία, έχει γίνει το επίκεντρο της ανανεωμένης ρωσικής επίθεσης με επίκεντρο τη νότια και ανατολική Ουκρανία. Η πόλη βρίσκεται στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία που θα επέτρεπε στη Ρωσία να δημιουργήσει μια απρόσκοπτη χερσαία γέφυρα από το Ντονμπάς στην Κριμαία, εάν η πόλη έπεφτε.

Οι Ρώσοι έχουν δεσμεύσει περίπου 12 τακτικά τάγματα (BTG) για τη μάχη στη Μαριούπολη, καθένα από τα οποία μπορεί να αποτελείται από έως και 1.000 στρατιώτες.

«Αν η Μαριούπολη πέσει στα χέρια των Ρώσων, θα απελευθερωθούν άλλα 12 σχεδόν τακτικά τάγματα που θα χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία στα ανατολικά και στα νότια. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο "αν", γιατί οι Ουκρανοί εξακολουθούν να παλεύουν πολύ σκληρά για τη Μαριούπολη», είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος λέει επίσης ότι πιθανή είναι μια επίθεση από θαλάσσης στη Μαριούπολη, αν και οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν ανεξάρτητα ότι μια τέτοια επίθεση επίκειται, όπως έχουν προειδοποιήσει οι Ουκρανοί.

Οι Ρώσοι «έχουν κάποια ικανότητα σίγουρα από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ», επομένως είναι σίγουρα εντός του πεδίου των δυνατοτήτων εκεί, υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Περίπου 500 - 800 Ουκρανοί μαχητές κρατούν τη Μαριούπολη

Οι Ρώσοι έχουν δηλώσει αρκετές φορές ότι έχουν καταλάβει σχεδόν όλη τη Μαριούπολη, οι ουκρανικές δυνάμεις ωστόσο απορρίπτουν τους ισχυρισμούς και δηλώνουν πως ακόμα μάχονται και κρατούν κάποια εδάφη της πόλης.

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής στην εταιρεία συμβούλων ασφαλείας Sibylline, ανέφερε στο βρετανικό BBC, ότι η αντίσταση της Μαριούπολης αποτελείται από 500-800 Ουκρανούς στρατιώτες, ενάντια σε πολύ μεγαλύτερες αριθμητικά στρατιωτικές δυνάμεις.