Ολοκληρωτική επίθεση με 76 μεραρχίες για να καταλάβουν την περιφέρεια του Ντονμπάς, που ήταν εξ αρχής ο κύριος στόχος της εισβολής της 24ης Φεβρουαρίου, εξαπολύουν από τη νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας, οι ρωσικές δυνάμεις.

Σε ένα δραματικό μήνυμά του τα μεσάνυχτα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαίωσε την παραπάνω εξέλιξη. «Μπορούμε τώρα να πούμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν τη μάχη του Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και πολύ καιρό. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρωσικού στρατού είναι πλέον επικεντρωμένο σε αυτήν την επίθεση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, 12 ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη, με στόχο την παράδοση και των τελευταίων 800-1000 ανδρών, που υπερασπίζονται την πόλη, οχυρωμένοι στην χαλυβουργία Αζοβστάλ.

Επιβεβαίωση

Τη συγκέντρωση ισχυρών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι, είπε πως στην επιχείρηση συμμετέχουν πυροβολικό, αεροσκάφη, ελικόπτερα, μέσα διοίκησης και ελέγχου και βεβαίως χιλιάδες στρατιώτες, με στόχο το Ντονμπάς και τη Μαριούπολη. Όπως σημείωσε αναφερόμενος στις κινήσεις των Ρώσων «τις τελευταίες ημέρες κάνουν αυτό που αποκαλούμε διαμόρφωση του πεδίου, προσπαθούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για πιο επιθετικούς, πιο ανοικτούς και πιο μεγάλους χερσαίους ελιγμούς στο Ντονμπάς».

«Αυξημένοι κατά 50%»

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι οι βομβαρδισμοί από ρωσικά μαχητικά είναι αυξημένοι τα τελευταία 24ωρα κατά 50%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στόχοι στο ανατολικό μέτωπο έχουν πολλαπλασιαστεί. Τη Μ. Δευτέρα μόνο βομβαρδίστηκαν τρεις πόλεις δυτικά του Σλανβιάνσκ και του Κραματόρσκ, η Μαριίβκα, η Αντριίβκα και το Οσερετίν.

Οκτώ νεκροί

Μετά από χτυπήματα σε περιοχές στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, τις δύο περιοχές με το ισχυρό ρωσόφωνο στοιχείο, που έχουν κηρύξει την αυτονομία τους, αναφέρθηκαν οκτώ νεκροί.

Οι βομβαρδισμοί μαίνονται επίσης στο Χάρκοβο και τη Ζαπορίζια, ιδίως στην πόλη Ντνιπροπετρόβσκ (στα κεντρικά της χώρας, στον Δνείπερο), αλλά και στο λιμάνι του Μικολάεβ στο νότο.