Ένα άγαλμα του πρώην σοβιετικού ηγέτη Βλαντίμιρ Λένιν επανέφεραν οι Ρώσοι στο κατεχόμενο από τη Ρωσία Χένιτσεσκ της Ουκρανίας.

Όπως μετέδωσε το CNN το άγαλμα αφαιρέθηκε περίπου πριν επτά χρόνια από τους Ουκρανούς, στο πλαίσιο των προσπαθειών «αποκομμουνισμού».

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά, δείχνουν το άγαλμα του Λένιν μπροστά από το κτίριο του περιφερειακού συμβουλίου, ενώ στην οροφή του κτιρίου διακρίνεται μια ρωσική σημαία. Σημειώνεται ότι η πόλη Χένιτσεσκ βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα στην επαρχία Χερσώνα, ακριβώς βόρεια των συνόρων με την Κριμαία.

Το CNN τόνισε πως έχει επαληθεύσει τη γνησιότητα των φωτογραφιών και ανέφερε πως το αρχικό άγαλμα του Λένιν έξω από το κυβερνητικό κτίριο κατεδαφίστηκε με εντολή του δημοτικού συμβουλίου στις 16 Ιουλίου 2015. Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, το Χένιτσεσκ ήταν μία από τις τελευταίες πόλεις της περιοχής που είχε άγαλμα του Λένιν.


Ο Ουκρανός περιφερειακός βουλευτής της Χερσώνας, Γιούρι Σομπολέφσκι, επιβεβαίωσε την εκ νέου τοποθέτηση του αγάλματος, σημειώνοντας σε ανάρτησή του πως «τα Ορκ στην περιοχή της Χερσώνας συνεχίζουν τα πειράματά τους για να μετακινηθούν πίσω στο χρόνο».

«Κόκκινες σημαίες, μνημεία από τη σοβιετική εποχή. Και όλα αυτά με φόντο την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αυστηρή καταστολή των διαφωνούντων και της στάσης των πολιτών. Το κίνητρό τους είναι απολύτως διαφανές – δρουν σαν παράσιτα πάνω στα νοσταλγικά συναισθήματα του πληθυσμού», πρόσθεσε ο Σομπολέφσκι.