Νέο κάλεσμα απηύθυνε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στους ουκρανούς στρατιώτες, που έχουν οχυρωθεί στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης, «να καταθέσουν την Τετάρτη τα όπλα τους». Η πληροφορία αυτή προκύπτει από το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, ενώ μεταδόθηκε και από ειδησεογραφικά πρακτορεία της Ρωσίας.

Μάλιστα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει πως ούτε ένας ουκρανός στρατιώτης δεν είχε αποδεχθεί την προηγούμενη πρόταση για παράδοση οπλισμού την Τρίτη.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα τηρήσουν κατάπαυση του πυρός στην περιοχή γύρω από το Azovstal, ενόσω η πρόταση θα βρίσκεται σε ισχύ, αρχής γενομένης από τις 2 το μεσημέρι της 20ης Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Βόμβες καταστροφής καταφυγίων ρίχνει η Μόσχα

Την ώρα που κυκλοφορούν αναφορές για αμάχους που βρίσκονται στο εργοστάσιο Azovstal, η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για χρήση πυρομαχικών καταστροφής καταφυγίων, τα οποία είναι βόμβες που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή σκληρών στόχων, ή στόχων που βρίσκονται σε υπόγεια, όπως καταφύγια.

Η Ρωσία πλήττει το αχανές χαλυβουργείο Αζοφστάλ, έναν από τους τελευταίους θύλακες αντίστασης στη Μαριούπολη, με βόμβες καταστροφής καταφυγίων (bunker-buster), σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τις δολοφονίες παιδιών στο διαδίκτυο και παραμένει σιωπηλός» έγραψε ο Ποντολιάκ στο Twitter.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο στα υπόγεια, κάτω από το εργοστάσιο αυτό.

Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και πρόσθετη στήριξη στην Ουκρανία από δυτικές χώρες

Όσο η Ουκρανία προετοιμάζεται για την ύστατη μάχη στη Μαριούπολη και για τη μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς, η Δύση στηρίζει με περισσότερο οπλισμό την Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα αποφάσισε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν σήμερα ότι είναι αναγκαίο να ενταθούν οι πιέσεις στο Κρεμλίνο, κυρίως μέσω της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, αλλά και να απομονωθεί περαιτέρω η Ρωσία, κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τη συμμετοχή πολλών ηγετών συμμαχικών χωρών. Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσθετη στήριξη με όπλα στην Ουκρανία, ενώ και η Γερμανία προανήγγειλε πως θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα.