Επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως είναι έτοιμος να απελευθερώσει Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου, με αντάλλαγμα την ασφαλή διέλευση αμάχων και στρατευμάτων της Ουκρανίας από τη ΜαριούποληΣημειώνεται πως περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στην πολιορκημένη και βομβαρδισμένη πόλη.

Ακόμη, ο Ζελένσκι συμπλήρωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται,  καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος, με εκατοντάδες τραυματίες να θεωρείται ότι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε αναφορά στην πολιορκία των χαλυβουργείων Azovstal, λέγοντας ότι πιστεύει ότι 1.000 άμαχοι παραμένουν στο σημείο μαζί με τις εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις.

Μάλιστα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι το Κίεβο δεν έχει δει ή ακούσει για ένα υποτιθέμενο έγγραφο, που το Κρεμλίνο λέει ότι έχει στείλει στην Ουκρανία σε σχέση με τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει απάντηση αφού παρέδωσε προσχέδιο με ξεκάθαρους διαπραγματευτικούς όρους για τον τερματισμό του πολέμου.

«Η πλευρά μας παρέδωσε προσχέδιο στους Ουκρανούς, το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σύμφωνα με το Sputnik, τονίζοντας πως η μπάλα είναι πια στην ουκρανική πλευρά. «Περιμένουμε την απάντησή τους».

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε ακόμη, πως η ουκρανική πλευρά δεν επιδιώκει να «δυναμώσει» τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Οι κατηγορίες από την Μόσχα

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Δευτέρα ο Πεσκόφ κατηγόρησε την Ουκρανία πως αλλάζει συνεχώς τη στάση της σε ό,τι αφορά θέματα,  που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

«Οι επαφές συνεχίζονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη.

«Δυστυχώς η ουκρανική πλευρά δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που έχουν συμφωνηθεί», ανέφερε.

«Αλλάζει συχνά τη θέση της και η τάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αφήνει πολλά περιθώρια».

Η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκάλεσε «μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν αναπτύξει σκληρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα κάλεσε ξανά τους τελευταίους αμυνόμενους στη Μαριούπολη να σταματήσουν την «παράλογη αντίσταση», υποσχόμενη ότι θα «σωθεί η ζωή» των μαχητών, που είναι οχυρωμένοι στο συγκρότημα της Αζοφστάλ, εάν παραδοθούν.

Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό «συνεχή» βομβαρδισμό

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τον αδιάκοπο βομβαρδισμό της Μαριούπολης, δήλωσε στο CNN ο Ταγματάρχης Σέρχιι Βολίνα, διοικητής της 36ης χωριστής Ταξιαρχίας Πεζοναυτών της Ουκρανίας.

Τα πλήγματα από τη ρωσική αεροπορία και το βαρύ πυροβολικό συνεχίστηκαν την Τετάρτη, είπε ο Βολίνα, προσθέτοντας ότι οι Ουκρανοί υπερασπιστές είχαν υποστεί σοβαρές απώλειες.

«Ζητάμε τη διαδικασία εκκένωσης για στρατιώτες και πολίτες», είπε και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε διεθνή υποστήριξη. Υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες άμαχοι εδώ. Δεν εμπιστευόμαστε τους Ρώσους, χρειαζόμαστε άλλες χώρες για εγγυήσεις. Η Μαριούπολη μπορεί ακόμα να σωθεί».

Τις τελευταίες εβδομάδες τα μέρη αλληλοκατηγορούνται για υπονόμευση των προσπαθειών να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες. Η Μόσχα κατηγόρησε επανειλημμένα τους αμυνόμενους στη Μαριούπολη πως χρησιμοποιούν άμαχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.