Στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων που επέβαλλαν οι ΗΠΑ σε ολιγάρχες της Ρωσίας μπήκε και ο έχων στενές σχέσεις με την Ελλάδα Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, που είναι κουμπάρος με τον Έλληνα εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη και φέρεται να συνδέεται από το 2015 και με τον εκδότη της εφημερίδας Documento Κώστα Βαξεβάνη.

Συγκεκριμένα, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) προσδιόρισε τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε προσπάθειες αποφυγής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τους διεθνείς εταίρους τους. Κατά το OFAC, η ρωσική εμπορική τράπεζα Transkapitalbank και ένα παγκόσμιο δίκτυο περισσότερων από 40 άτομα και εταιρείες, με επικεφαλής τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, έχουν ως αποστολή τη διευκόλυνση των προσώπων και οργανισμών στους οποίους έχουν επιβληθεί οι κυρώσεις.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατηγόρησε στις 6 Απριλίου τον Μαλοφέγιεφ για συνωμοσία με σκοπό την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων σε σχέση με την πρόσληψη ενός Αμερικανού πολίτη για να εργαστεί για λογαριασμό του σε εν λειτουργία τηλεοπτικό δίκτυο τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα, αλλά και σε σχέση με την απόπειρα εξαγοράς τηλεοπτικού σταθμού στη Βουλγαρία. Ο Μαλοφέγιεφ φέρεται επίσης, να συνωμότησε για να μεταφέρει παράνομα μια επένδυση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από μια τράπεζα των ΗΠΑ σε έναν επιχειρηματικό συνεργάτη του -ο οποίος δεν κατονομάζεται- στην Ελλάδα.

Για τους παραπάνω λόγους, όλες οι εταιρείες στις οποίες ο Μαλοφέγιεφ κατέχει τουλάχιστον το 50% υπόκεινται σε κυρώσεις και πλήρη αποκλεισμό.

Οι σχέσεις με την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου, οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνελήφθη από το FBI ο Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός του Fox Τζακ Χάνικ, με τις κατηγορίες της εξαπάτησης των αρχών των ΗΠΑ, της παραβίασης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από το 2015 για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, αλλά και για εργαλειοποίηση ορισμένων ΜΜΕ σε Ελλάδα και Βουλγαρία υπέρ της Ρωσίας. Ο Χάνικ κατηγορείται ότι, εργαζόμενος για λογαριασμό του Ρώσου ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, προσπάθησε να στήσει κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας το 2015, μέσω της συνένωσης οκτώ περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών. Ως ιδιοκτήτης του καναλιού Hellas Net εμφανίζεται ο εφοπλιστής Γιάννης Καραγιώργης, κουμπάρος του Μαλοφέγιεφ, και διευθυντής ειδήσεων ο Κώστας Βαξεβάνης.

Η εμπλοκή με τα αυτονομιστικά κινήματα της Ουκρανίας και φιλορώσους πολιτικούς στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Ο Μαλοφέγιεφ μπήκε για πρώτη φορά στο ραντάρ του αμερικανικού OFAC το 2014 (τη χρονιά της ρωσικής εισβολής και προσάρτησης της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας), οπότε εκδόθηκε από τις αρχές των ΗΠΑ εκτελεστική εντολή που τον καθιστούσε υπεύθυνο για συνέργεια ή/και συμμετοχή σε πράξεις που απειλούν την ειρήνη, την ασφάλεια και την κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και για χρηματοδότηση και παροχή οικονομικής, υλικής και τεχνολογικής υποστήριξης στην αυτοαποκαλούμενη (από τους Ρώσους αυτονομιστές) «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ».

Το γραφείο OFAC επεσήμαινε τότε ότι ο Μαλοφέγιεφ χρηματοδοτούσε δραστηριότητες των ρωσόφιλων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και ήταν μία από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των Ρώσων που προωθούσαν την απόσχιση της Κριμαίας.

Τα τελευταία χρόνια, θεωρείται πως ο Μαλοφέγιεφ, κεκαλυμμένα ή μέσω ενδιάμεσων προσώπων, υποστήριζε φιλορωσικές δραστηριότητες που υπονομεύουν τη δημοκρατία, συνιστούν εκλογική παρέμβαση και υποβαθμίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα μίας σειράς άλλων κρατών. Λειτούργησε ως ενδιάμεσος και ο ίδιος, ανάμεσα στη ρωσική κυβέρνηση και πολιτικούς με φιλορωσικές θέσεις στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας να διευκολύνει τη χρηματοδότηση ή ακόμη και να παράσχει άμεση χρηματοδότηση σε φιλορώσους πολιτικούς και διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Με στόχο τη δημιουργία θεσμών που θα προωθούσαν τα ρωσικά συμφέροντα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, κυρώσεις σε βάρος του έχουν επιβληθεί επίσης από την Αυστραλία, τον Καναδά, την ΕΕ, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.