Στις κάλπες θα προσέλθουν οι Γάλλοι πολίτες για τον κρίσιμο β' γύρο των προεδρικών εκλογών ανήμερα της Κυριακής του Ορθόδοξου Πάσχα, με τη μάχη μεταξύ Μακρόν - Λεπέν να προοιωνίζεται σκληρή.

Ειδικότερα, ο Μακρόν που επιδιώκει την επανεκλογή του, προχώρησε στην παραδοχή του ότι δεν μπόρεσε να κατευνάσει εν μέρει τουλάχιστον την οργή στη χώρα και ότι η ακροδεξιά αντίπαλός του, η Μαρίν Λεπέν, προσπαθεί να καρπωθεί μέρος αυτής της οργής στην προεκλογική εκστρατεία της. «Και ιδού. Σημειώνει κάποια πρόοδο (...), καταφέρνει να την εκμεταλλεύεται», δήλωσε ο Μακρόν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο Γάλλος πρόεδρος διατήρησε το προβάδισμά του και πιθανόν να το αυξήσει οριακά έπειτα από την τηλεμαχία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τη Μεγάλη Πέμπτη, εκτιμάται ότι επικράτησε.

«Η ΕΕ να μην επιτρέψει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, o Mακρόν δήλωσε ότι τα κράτη της ΕΕ «δεν πρέπει να επιτρέψουν να υψωθεί ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο», υπερθεματίζοντας στο ότι είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψιν οι διαφορετικές απόψεις εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ για τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Παλεύω πρώτα να έχω την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών μας την Κυριακή. Μετά θα υπάρξουν βουλευτικές εκλογές, και υπό το φως αυτών των βουλευτικών εκλογών, θα υπάρχει Πρωθυπουργός που θα επιλέξει… ή Πρωθυπουργός» είπε επίσης.

Υπόσχεση για αύξηση στους εκπαιδευτικούς.

Αύξηση «γύρω στο 10%» υποσχέθηκε ο Εμανουέλ Μακρόν για τους μισθούς των εκπαιδευτικών το 2023, εφόσον επανεκλεγεί. Στην ίδια συνέντευξη τάχθηκε κατά ενός δημοψηφίσματος για σύνταξη στα 65 έτη. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο debate η αντίπαλός του, ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε - αν εκλεγεί - σύνταξη στα 60 ή 22 έτη.

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για ξεκάθαρο προβάδισμα του Γάλλου προέδρου έναντι της ακροδεξιάς υποψηφίου.

Σε νέα μέτρηση της κοινής γνώμης, που διεξήχθη από την Odoxa για το L'Obs και δημοσιεύτηκε την Μ. Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 53% των ερωτηθέντων στην πρόθεση ψήφου, έναντι 47% της Μαρίν Λεπέν. Ωστόσο, δεδομένου του περιθωρίου στατιστικού λάθους (+/- 2,5%), είναι σαφές ότι ο δεύτερος γύρος προοιωνίζεται αμφίρροπος, υπογραμμίζει η εφημερίδα.