Το απόλυτο φαβορί για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγα 24ωρα πριν την τελική αναμέτρηση. 

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, η Λεπέν δεν τα κατάφερε. Η πολυδιαφημισμένη αναμέτρηση ήταν τελικά αδιάφορη και δεν φάνηκε να βοηθά κανέναν από τους δύο υποψηφίους να κερδίσει νέους ψηφοφόρους, ή να τους κοστίσει πολλούς, γράφει ειδικότερα το ξένο μέσο ενημέρωσης. Μια σύντομη έρευνα που δημοσιεύθηκε μετά, έδειξε ότι οι τηλεθεατές βρήκαν τον Μακρόν κάπως πιο πειστικό.

Ο Μακρόν βρίσκεται πιο κοντά στη δεύτερη θητεία του στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσιών, σημειώνει ακόμη το Bloomberg.

Την ίδια ώρα, η ανταγωνίστριά του Μαρίν Λεπέν δεν έχει πλέον τον απαραίτητο χρόνο για να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά πριν από την προεδρική εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, προσθέτει το μέσο ενημέρωσης.

Ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν με 56,2% έναντι 43,8%, σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που υπολογίστηκε από το Bloomberg στις 21 Απριλίου. Αυτό θα του έδινε μικρότερη διαφορά νίκης από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Όμως αν η Λεπέν λάβει πάνω από το 40% των ψήφων, θα αναδειχθεί πιθανότατα ενισχυμένη, ενώ εκείνος ίσως δυσκολευτεί περισσότερο να εφαρμόσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθούν οι βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο.

Και οι δύο υποψήφιοι πραγματοποιούν, όπως επισημαίνεται, τις τελευταίες συγκεντρώσεις τους σε περιοχές όπου αναδείχθηκαν πρώτοι στον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες - η Λεπέν επέλεξε τη βόρεια περιοχή Hauts-de-France. Ο Μακρόν βρίσκεται στη νότια πόλη Figeac.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρακολουθούν στενά και με ανησυχία τις γαλλικές εκλογές. Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάαντσεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα κάλεσαν τους ψηφοφόρους να μην υποστηρίξουν την Λεπέν, ενώ απέφυγαν να υποστηρίξουν ρητά τον Μακρόν, σε κοινή στήλη που δημοσιεύθηκε σε πολλές εφημερίδες την Πέμπτη.