Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
nato
Διεθνή

Νέα αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ - «Ακολουθούμε πολιτική ανοικτών θυρών»

Από την αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία όπου συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας 40 χωρών, ο Λόιντ Όστιν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην βορειοατλαντική συμμαχία

Η Ουάσιγκτον την Τρίτη έστειλε πολλαπλά μηνύματα στη Μόσχα ακόμα και για την πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στο μέλλον.

Την ώρα που η Μόσχα απειλούσε τους Βρετανούς για τις στρατιωτικές «συμβουλές» που δίνουν στους Ουκρανούς, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας από 40 χώρες, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του στην αεροπορική βάση «Ramstein» στη Γερμανία, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ουκρανία να υποβάλει εκ νέου αίτηση, για ένταξη στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το ΝΑΤΟ θα ακολουθεί πάντα μια πολιτική ανοικτών θυρών... Δεν θα κάνω εικασίες για το τι θα ακολουθήσει… Πιστεύω ότι στο μέλλον, εάν υπάρχει πιθανότητα, η Ουκρανία θα επιδιώξει να υποβάλει ξανά αίτηση για μέλος του ΝΑΤΟ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Όστιν κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας λίγες ώρες νωρίτερα είχε αναφέρει, ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει δημόσια την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Γερμανοί αποφάσισαν να στείλουν 50 αντιεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθεί η άμυνά της.

Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να κινούν γη και ουρανό για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση των 40 υπουργών Άμυνας συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοηθείας προς τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την πρόασπιση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στη συνάντηση που έγινε επί γερμανικού εδάφους έδωσε το παρών και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολ. Ρεζνίκοφ.

knjkl

 

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση της Γερμανίας

Η αμερικανική κυβέρνηση χαιρέτισε την Τρίτη, την απόφαση της Γερμανίας να στείλει, για πρώτη φορά, βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως είναι σημαντικό ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως πρόκειται να παραδώσει 50 συστήματα Cheetah», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με ομολόγους του στο Ραμστάιν της Γερμανίας, αποκαλώντας τα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard με την αγγλική ονομασία τους.

Ο αμερικανός υπουργός εκτίμησε ότι τα συγκεκριμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα ενισχύσουν σημαντικά την άμυνα της Ουκρανίας.

«Όσον αφορά στο τι άλλο ενδεχομένως θα κάνει η Γερμανία στο μέλλον, θα ξαναπώ ότι αυτή είναι μία κυρίαρχη απόφαση που θα λάβει η γερμανική ηγεσία και δεν θέλω να κάνω εικασίες για αυτό», συμπλήρωσε ο Όστιν.

Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ξεκίνησε συνομιλίες για την άμυνα με περισσότερες από 40 χώρες εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ουκρανία μπορεί να υπερισχύσει απέναντι στη Ρωσία στον πόλεμο που διαρκεί ήδη περισσότερο από δύο μήνες.

«Η αντίστασή σας έχει αποτελέσει έμπνευση για τον ελεύθερο κόσμο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος κατήγγειλε ως «απαράδεκτη» την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Ουκρανία πιστεύει σαφώς ότι μπορεί να νικήσει, το ίδιο πιστεύουν και όλοι εδώ», σημείωσε.

Το ζήτημα της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα θα είναι το κύριο θέμα στις συνομιλίες περίπου 40 χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη η οποία διεξάγεται σε αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη δυτική Γερμανία.

Υπουργοί Άμυνας και άλλοι αξιωματούχοι που έχουν προσκληθεί στην Αεροπορική Βάση Ράμσταϊν από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν αναμένεται να εστιάσουν στις αμυντικές ανάγκες της χώρας μετά τον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέστησε σαφές πως η διάσκεψη δεν τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Μεταξύ των προσκεκλημένων φέρεται να είναι και μη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η Ουάσινγκτον δεν είναι σίγουρη για τα αίτια της βίας στην Υπερδνειστερία

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τα αίτια των πρόσφατων περιστατικών βίας που σημειώθηκαν στην αποσχισθείσα από την Μολδαβία και υποστηριζόμενη από την Ρωσία περιοχή της Υπερδνειστερίας, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Δεν είμαστε πράγματι βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι το οποίο στο οποίο θα εστιάσουμε», σημείωσε ο Όστιν.

Στην Υπερδνειστερία πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, αρκετές επιθέσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Αρχικά, έγινε στόχος μια στρατιωτική μονάδα, εν συνεχεία εκρήξεις σημειώθηκαν στο αρχηγείο της κρατικής ασφάλειας της Υπερδνειστερίας ενώ δύο εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε δύο παλιές ραδιοφωνικές κεραίες σοβιετικής εποχής, μέσω των οποίων εκπέμπει ρωσικός σταθμός.