Σύμφωνα με όσα καταλογίζει από χθες το Κίεβο στη Μόσχα, η Ρωσία προσπαθεί εσχάτως να σύρει στον πόλεμο την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία.

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας μάλιστα ανακοίνωσαν ότι σημειώθηκαν εκρήξεις και προκλήθηκαν ζημιές σε δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς που εκπέμπουν στα ρωσικά. Παράλληλα, τονίστηκε ότι μία από τις στρατιωτικές μονάδες της δέχθηκε επίθεση.

«Τα ίχνη αυτών των επιθέσεων οδηγούν στην Ουκρανία», ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, που επικαλέστηκε τον Vadim Krasnoselsky, τον αυτοαποκαλούμενο πρόεδρο της Υπερδνειστερίας. Το Κρεμλίνο, το οποίο διαθέτει στρατεύματα και ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσε ότι ανησυχεί σοβαρά.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, φοβάται ότι η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για νέες επιθέσεις. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε για το θέμα: «Αυτό είναι μόνο ένα από τα βήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτό συμβαίνει για να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να απειλήσει τη Μολδαβία».

«Φατρίες της περιοχής»

Να σημειωθεί ότι στη Μολδαβία, μετά τις επιθέσεις, συγκλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Από τις πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή, αυτές οι προσπάθειες κλιμάκωσης προέρχονται από φατρίες εντός της περιοχής της Υπερδνειστερίας που είναι φιλοπόλεμες δυνάμεις και ενδιαφέρονται να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στην περιοχή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου σε συνέντευξη Τύπου.

Μόνιμα στρατεύματα

Η Ρωσία διαθέτει μόνιμα στρατεύματα στην Υπερδνειστερία από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης μάλιστα. Την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η δεύτερη φάση του πολέμου περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τον πλήρη έλεγχο της νότιας Ουκρανίας και τη βελτίωση της πρόσβασης στην Υπερδνειστερία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στην Υπερδνειστερία.