Οι ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία συνεχίζονται προς το παρόν, δήλωσε σήμερα στο Reuters ο Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Το υπουργείο θα παραχωρήσει αργότερα σήμερα το πρωί συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει για την κατάσταση.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Αυτή η τελευταία ανακοίνωσε σήμερα ότι σταμάτησε τις παραδόσεις στην Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν έγινε πληρωμή σε ρούβλια.
"Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας", σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε "μη φιλικές" χώρες να πληρώσουν τις εισαγωγές τους φυσικού αερίου σε ρούβλια, αίτημα με το οποίο μόνον λίγοι αγοραστές συμμορφώθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία υπέγραψε μακροπρόθεσμη συμφωνία παροχής αερίου με τη Ρωσία πέρυσι.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

Αναστολή των παραδόσεων από τη Gazprom και στην Πολωνία

Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε σήμερα "την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Gazprom στο πλαίσιο του συμβολαίου του (αγωγού) Γιαμάλ".
"Η κατάσταση δεν επηρεάζει την τρέχουσα παροχή στους πελάτες της PGNiG οι οποίοι λαμβάνουν αέριο βάσει της ζήτησης", επεσήμανε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.
"Η αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου αποτελεί αθέτηση συμβολαίου και η PGNiG επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο και συμβατικό μέσο για να το πράξει", τόνισε η πολωνική εταιρεία.

Αυξάνεται η τιμή φυσικού αερίου

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά την ανακοίνωση της Gazprom, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν περισσότερο από 20% και το ευρώ υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τον Απρίλιο του 2017. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς εκτινάχθηκαν έως και 24%, στα 127,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Την ίδια στιγμή, σταθερή παραμένει η τιμή του πετρελαίου, αφού ανέβηκε ξανά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι με τους επενδυτές να αξιολογούν τις συνέπειες της απόφασης της ρωσικής Garzprom να αναστείλει από σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμού των εισαγωγών αργού από τη Ρωσία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο 3,2% την Τρίτη, έπειτα από διήμερη πτωτική πορεία. Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται υπό συνεχείς κλυδωνισμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της Ουκρανία.