Ένα βήμα πριν το θάνατο έφτασε ένα τρίχρονο κοριτσάκι στο Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας το οποίο προσβλήθηκε από τον μυστηριώδη ιό που προκαλεί οξεία ηπατίτιδα και χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος με δότη τον πατέρα του.

Στις 13 Μαρτίου η μικρή Λολα Ροουζ εκδήλωσε εμετούς αλλά το σύμπτωμα που τάραξε και έθεσε σε εγρήγορση τους γονείς της ήταν όταν τα μάτια της πήραν μια κίτρινη απόχρωση (εικόνα ίκτερου).

Οι γιατροί διέγνωσαν οτι το συκώτι του μικρού κοριτσιού σχεδόν δεν λειτουργούσε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Kings College στο Λονδίνο που διαθέτει εξειδικευμένη μονάδα για την αντιμετώπιση περιπτώσεων που συνδέονται με το ήπαρ.

Η μικρή Λόλα έπρεπε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα να μπει σε τεχνητό κώμα, να της αφαιρέσουν το συκώτι και να αναζητηθεί συμβατός δότης

«Οι γιατροί προειδοποίησαν ότι θα μπορούσε να είχε πεθάνει μέσα σε λίγες ώρες, εκτός αν έβρισκαν μόσχευμα την τελευταία στιγμή» αναφέρει η εφημερίδα Daily Mail.

Ο πατέρας της Άλαν Ρέιν, 27 ετών, είπε ότι ήταν σαν να «βλέπαμε κυριολεκτικά το κοριτσάκι μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας». Μπορεσε και δώρισε μέρος του συκωτιού του για να σώσει την ετοιμοθάνατη κόρη του στις 30 Μαρτίου σε μια επέμβαση που διήρκεσε επτά ώρες. Σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση, η Λολα Ροουζ έχει αναρρώσει πλήρως και θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα κρούσματα αφορούν σε μεγάλο βαθμό παιδιά κάτω των 5 ετών, με μέση ηλικία τα 3, και μόνο «ένας μικρός αριθμός παιδιών άνω των δέκα ετών διερευνάται». Δεκάδες έχουν αναρρώσει και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος.



Ο Δρ Τάσος Γραμματικόπουλος που είναι ειδικός Παιδοηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στο King’s College Hospital του Λονδίνου, επισήμανε στο Sky News : «Το πιο πρόσφατο lockdown και η πανδημία πιθανότατα έπαιξαν ρόλο σε αυτό, επειδή τα παιδιά δεν έχουν εκτεθεί σε κοινές λοιμώξεις. Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια άλλη εξήγηση. Συνολικά έχουν αναφερθεί 114 κρούσματα στη Βρετανία. Οι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι περίπου το 77% αυτών των παιδιών έχουν βρεθεί θετικά στον αδενοϊό. Αυτός είναι ο ιός που συνήθως προκαλεί συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης. Αλλά όταν ο ιός επιτίθεται σε ένα εξασθενημένο ή υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα.

Μια άλλη υπόθεση είναι ότι ο αδενοϊός έχει μεταλλαχθεί. Επισης τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν συνδέονται με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, καθώς στην Βρετανία κανένα παιδί που είναι κάτω των δεκα ετών δεν έχει εμβολιαστεί. Tα νεότερα δεδομένα για τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πιθανά αίτια απαριθμεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Πηγή: ErtNews