Τουλάχιστον 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Παρασκευή στην Πλατεία Τεμενών της ανατολικής Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια νέων επιθέσεων που εξαπέλυσαν Παλαιστίνιοι εναντίον ισραηλινών πολιτών και αστυνομικών.

Η ισραηλινή αστυνομία επενέβη όταν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές άρχισαν να εκτοξεύουν πέτρες και φωτοβολίδες προς το Δυτικό Τείχος, όπου συγκεντρώνονται Εβραίοι προσκυνητές με στόχο να τους τραυματίσουν.

Για να αποτρέψει τον τραυματισμό των προσκυνητών οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να απαντήσουν κάνοντας χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων.

“Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα εναντίον των ταραχοποιών και των παρανόμων με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και τάξης”, τόνισε η αστυνομία.

Η Πλατεία Τεμενών είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος για το ισλάμ αλλά και ο ιερότερος τόπος για τους Εβραίους, στην παράδοση των οποίων είναι γνωστός με το όνομα Όρος του Ναού.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές μέσα και γύρω από την Πλατεία Τεμενών, όπου επιμένουν σε βίαιες κινητοποιήσεις.













Οι συγκρούσεις αυτές εγείρουν φόβους για κλιμάκωση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, καθώς μάλιστα από τα τέλη Μαρτίου έχουν σημειωθεί αρκετές αιματηρές επιθέσεις από Παλαιστινιίους με θύματα 14 Εβραίους πολίτες και αστυνομικούς.

Ως εκ τούτου οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταστείλουν το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων που έxουν εξαπολύσει οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιώντας πολλές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί συνολικά 26 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες των δολοφονικών επιθέσεων.

Οι σημερινές ταραχές που προκάλεσαν οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές ξέσπασαν την ώρα που οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν την τελευταία Παρασκευή του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σήμερα εξάλλου είναι και η “Γιουμ αλ Κουντς αλ αλάμι”, η ετήσια ημέρα «υπεράσπισης» της Ιερουσαλήμ, μια γιορτή την οποία θεσμοθέτησε το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Την Πέμπτη το βράδυ τα παλαιστινιακά κινήματα Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ διοργάνωσαν συγκέντρωση σε στάδιο της Λωρίδας της Γάζας για να τιμήσουν την ημέρα αυτή και να καλέσουν σε βίαιη «υπεράσπιση» της Ιερουσαλήμ και της Πλατείας των Τεμενών.