Σκληρή επίθεση στον στενό συνεργάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε ότι το σχόλιο του Σεργκέι Λαβρόφ πως ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Ρωσία ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχω λόγια… Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή… αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος. «Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα», πρόσθεσε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου απαίτησε από τον Λαβρόφ να ζητήσει συγνώμη για τις δηλώσεις του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ καταδίκασε τη δήλωση του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ τον κατηγόρησε για διάδοση αντισημιτισμού και ότι ευτελίζει το Ολοκαύτωμα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «η χρήση του Ολοκαυτώματος του εβραϊκού λαού για πολιτικούς σκοπούς πρέπει να σταματήσει αμέσως, τέτοια ψέματα έχουν σκοπό να κατηγορήσουν τους ίδιους τους Εβραίους για τα πιο φρικτά εγκλήματα στην Ιστορία που διαπράχθηκαν εναντίον τους».

Από την πλευρά της πάντως η Μόσχα, μέχρι στιγμής, δεν έχει αντιδράσει, ούτε και ο ίδιος ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκστόμισε τη χυδαία δήλωση.