Κλιμάκωση των επιθέσεων της Μόσχας παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο, καθώς «σφυροκοπούνται» περιοχές στη νότια και δυτική Ουκρανία, προκειμένου οι ρωσικές δυνάμεις να αποκόψουν τη στρατιωτική βοήθεια που φτάνει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Έτσι, η Μόσχα ζητά από τις δυτικές χώρες και την κυβέρνηση Ζελένσκι να αποδεχθούν επίσημα τη διχοτόμηση της Ουκρανίας, αναγνωρίζοντας τον έλεγχο που έχει ο ρωσικός στρατός σε εδάφη της χώρα.

Αυτό που ζητούν, δηλαδή, είναι να συμφωνήσουν οι Ουκρανοί όχι μόνο ότι η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία, αλλά και ότι η περιφέρεια του Ντονμπάς είναι πια ανεξάρτητη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία - ορόσημο θεωρείται η 9η Μαΐου, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να ανακοινώσει στην επέτειο της νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέτυχε τους στόχους της.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα εκτοξεύει νέες απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαϊκών χωρών, που στέλνουν όπλα στο Κίεβο

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες διατυπώθηκαν και προειδοποιήσεις προς τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι η ενδεχόμενη ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα έχει συνέπειες.


Η Ρωσία κάνει λόγο για νέα εδαφική πραγματικότητα στην Ουκρανία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ισπανική εφημερίδα, αναφέρθηκε περιέγραψε τη νέα κατάσταση στην Ουκρανία, καθιστώντας έτσι σαφείς τις επιδιώξεις του Κρεμλίνου.

«Η επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία και η ανεξαρτησία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ είναι εδραιωμένες εδαφικές πραγματικότητες που το Κίεβο και οι αρχές άλλων χωρών πρέπει να αναγνωρίσουν», είπε.

«Πρόκειται για ήδη καθιερωμένες εδαφικές πραγματικότητες, που προέκυψαν εξαιτίας της πολιτικής των ίδιων των αρχών του Κιέβου, οι οποίες ήρθαν στην εξουσία μέσω ενός νεοναζιστικού πραξικοπήματος το 2014. Η Κριμαία επέστρεψε στη Ρωσία, οι Λαϊκές Δημοκρατίας Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έγιναν ανεξάρτητες οντότητες. Πρέπει να σεβαστούμε τη νόμιμη και τεκμηριωμένη επιλογή των λαών και το δικαίωμα των εθνών στην αυτοδιάθεση, όπως κατοχυρώνεται στον Χάρτη του ΟΗΕ», συμπλήρωσε.

Θρίλερ στο Αζοφστάλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να απομακρυνθούν οι άμαχοι από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη θα ανοίξουν από σήμερα και μέχρι το Σάββατο, κατά τις ώρες από το 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αποχώρηση θα αφορά στο εργατικό προσωπικό, σε γυναίκες και παιδιά, «η παρουσία των οποίων στις υπόγειες εγκαταστάσεις του εργοστασίου κοινοποιήθηκε για άλλη μια φορά από τις αρχές του Κιέβου».

Αναφέρεται επίσης ότι «οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και οι ρωσόφωνες δυνάμεις του Ντονέτσκ θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες και θα αποσυρθούν σε ασφαλή απόσταση, ώστε οι άμαχοι να μπορούν να πάνε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επιλέξουν, τόσο προς το έδαφος της Ρωσίας όσο και προς περιοχές που ελέγχονται από τις αρχές του Κιέβου».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, να βοηθήσει να σωθούν οι τραυματίες που βρίσκονται στο Azovstal.

«Η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί κάτω κινδυνεύει. Ζητούμε τη βοήθειά σας για να τους σώσουμε», ανάφερε χαρακτηριστικά.