Ως θύμα της εχθρικότητας της Δύσης επιχείρησε να παρουσιάσει τη Ρωσία ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης.

Ο Ρώσος ηγέτης δεν επιβεβαίωσε την ανησυχία των Δυτικών ότι θα εξαπέλυε απειλές για πυρηνική επίθεση και αρκέστηκε στο να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα -για άλλη μια φορά- ισχυριζόμενος ότι ο πόλεμος που εξαπέλυσε κατά της Ουκρανίας είναι... αμυντικός.

Ενώπιον πλήθους πολιτών και στρατιωτικών στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ο Πούτιν είπε πως «αναγκάστηκε» να δράσει ενεργοποιώντας την πολεμική μηχανή της Ρωσίας προληπτικά καθώς «η Δύση ήθελε να εισβάλει στα εδάφη της χώρας του.

Για μια ακόμη φορά ο Πούτιν ανέσυρε συνωμοσιολογικά «επιχειρήματα» για δήθεν υπαρξιακό κίνδυνο από πλευράς Δύσης για να δικαιολογήσει τις ρωσικές θηριωδίες στην Ουκρανία.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν ήταν τόσο επιθετικός όσο αναμενόταν στην ομιλία και επίσης δεν αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις του στα πολεμικά μέτωπα που έχιε δημιουργήσει στην Ουκρανία.

Αν δηλαδή θα περιοριστεί στην ανατολική Ουκρανία ή αν θα προχωρήσει σε κλιμάκωση.




Με δεδομένο ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι απρόβλεπτος, ουδείς μπορεί να προβλέψει πως θα κινηθεί εφεξής στα πολεμικά μέτωπα, αν θα κλιμακώσει τον πόλεμο με γενικευμένες επιχειρήσεις στην Ουκρανία και το κυριότερο αν θα επιχειρήσει να έχει άμεση σύγκρουση με τη Δύση.

Ο Πούτιν δήλωσε χθες, ότι τα στρατεύματα και οι εθελοντές στην ανατολική ουκρανική περιοχή Ντονμπάς «μάχονται για τη μητέρα πατρίδα, το μέλλον της» και κατηγόρησε τη Δύση ότι προετοιμάζει «εισβολή στη γη μας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «προφανή απειλή» για τη Ρωσία και δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή του» ήταν αναγκαία και «σωστή απόφαση».

Το βρετανικό δίκτυο SkyNews, απευθυνόμενο σε ειδικούς, επιχείρησε να αποκρυπτογραφήσει την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μηνύματα που ο ρώσος πρόεδρος θέλει να περάσει.

Η εμφάνιση του ρώσου προέδρου στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι, όπως αναφέρθηκε, ότι θα μπει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, δήλωσε κορυφαίος βρετανός διπλωμάτης.

Ωστόσο, οι αναφορές του για τον ρόλο του ΝΑΤΟ δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο ρώσος πρόεδρος εμφάνισε για μία ακόμη φορά τη Ρωσία ως θύμα, ένα στοιχείο που θα χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της χώρας του για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία αλλά και για το εξωτερικό, προκειμένου να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις, ενδεχομένως και εκτός της Ουκρανίας.

Η απειλή διαμελισμού της Μολδαβίας

Μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην ανακοίνωσε ούτε επέκταση του πολέμου ούτε γενική επιστράτευση, όπως προέβλεπαν διεθνή ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες ότι θα κάνει, αλλά σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία τόνισε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί.

Το Politico, σε ανάλυσή του, επισημαίνει ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο θα εντείνεται η μάχη για το μέλλον της Μολδαβίας.

Μάλιστα, στο άρθρο του μεταφέρει και μια αντιφατική εικόνα από το Κισινάου, την πρωτεύουσα της χώρας.

Ο ήλιος λάμπει και οι συνταξιούχοι χορεύουν με παλιές σοβιετικές μελωδίες που ακούγονται από ένα υπαίθριο ηχείο. Ο πόλεμος που μαίνεται στην άλλη άκρη των συνόρων στην Ουκρανία μοιάζει μακρινός. Αλλά απειλεί να διαμελίσει τη Μολδαβία.

Η στάση του Μπάιντεν και ο φόβος επικίνδυνης κλιμάκωσης

Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, φαίνεται αποφασισμένος να αυξήσει ακόμη περισσότερο την πίεση προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν .

Οι εορτασμοί για την Ημέρα της Νίκης ήρθαν μετά από μια σειρά εντυπωσιακών αποκαλύψεων για τις φονικές συνέπειες της κοινοποίησης των μυστικών πληροφοριών των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αλλά και αφότου ο Μπάιντεν αιτήθηκε την αποστολή εξοπλισμού αξίας $33 δισ. στο Κίεβο, σε μια ακόμη κίνηση που εμπλέκει τις ΗΠΑ βαθύτερα στον πόλεμο.

Η στάση της Αμερικής, με την παροχή απίστευτων ποσοτήτων οπλισμού σε μια χώρα που πολεμά με τον πυρηνικό της αντίπαλο, θα ήταν αδιανόητη πριν την εισβολή, ιδίως δεδομένης και της επιθυμίας του Μπάιντεν να αποφύγει την ευθεία σύγκρουση με τη Μόσχα.

Ο ρόλος των ΗΠΑ, αναφέρει το CNN, του προπυργίου του ευρύτερου δυτικού μετώπου κατά του Πούτιν, που είχε ως αποτέλεσμα βαριές απώλειες για τον ρωσικό στρατό, εγείρει ξανά ερωτήματα για το πόσες πιέσεις είναι διατεθειμένος να ανεχθεί ο αυταρχικός ηγέτης της Μόσχας πριν αντιδράσει.

Το γεγονός ότι πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι η Δύση προσφέρει στην Ουκρανία πολύτιμες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο εξευτελισμού του Πούτιν που μπορεί να αντιδράσει με τρόπο που θα προκαλέσει επικίνδυνη κλιμάκωση.

Αυτή η πραγματικότητα συνεπάγεται πως ο ίδιος ο Μπάιντεν δέχεται αφόρητες πιέσεις να υπολογίσει πόσο μπορεί να τραβήξει το σκοινί στην Ουκρανία χωρίς να περάσει τις κόκκινες γραμμές που ούτε έχουν διατυπωθεί από τον Πούτιν, αλλά πιθανώς δεν έχουν οριστεί ούτε στην ίδια του τη σκέψη, προκειμένου να αποφύγει μια καταστροφική πορεία προς τον πόλεμο.