Σε τρία σημεία κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ενισχύοντας την ανησυχία στην περιοχή, ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις η Λευκορωσία.

 Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σήμερα οι λευκορωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, αυξάνοντας τους φόβους για επέκταση του πολέμου πέρα από το δίπολο Ρωσίας-Ουκρανίας, καθώς ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο μίλησε για τον ρόλο των ρωσικών πυραύλων στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας του.

 Στενός σύμμαχος της Ρωσίας, η Λευκορωσία ανέφερε τον Μάρτιο ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της δεν συμμετείχαν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία («ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά τη Μόσχα), αλλά η χώρα χρησίμευσε ως τόπος εκκίνησης για τη Ρωσία, ώστε να στείλει χιλιάδες στρατεύματα πέρα από τα σύνορα, στις 24 Φεβρουαρίου.

 Το Μινσκ διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για τις χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνουν στρατιώτες κοντά στα σύνορά του -η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία είναι όλα κράτη-μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας- και αυξάνει τον όγκο και την ένταση των δικών του στρατιωτικών γυμνασίων, ως απάντηση.

 «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συνεχίζουν να ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στα κρατικά σύνορα της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Βίκτορ Γκουλέβιτς. «Η συσταθείσα ομάδα έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους έξι μήνες σε ποσότητα και ποιότητα», πρόσθεσε.

 Λευκορωσία: Μονάδες στα δυτικά για ασκήσεις

Η Λευκορωσία αναπτύσσει επίσης μονάδες αντιαεροπορικής άμυνας, πυροβολικού και πυραύλων για ασκήσεις στα δυτικά, συμπλήρωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

 Ο Λουκασένκο τόνισε ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει πυραύλους παρόμοιους με τους Iskander, τους οποίους έχει χρησιμοποιήσει η Ρωσία στην Ουκρανία, και ότι επιθυμεί η Λευκορωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-400 και S-300.

 «Είμαστε ρεαλιστές, καταλαβαίνουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε το ΝΑΤΟ. Αλλά μπορούμε να προκαλέσουμε ζημιά, ειδικά σε εκείνα τα εδάφη στα οποία θα δεχτούμε επίθεση», είπε ο Λευκορώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν υπαινίσσεται τίποτα, «αλλά θέλω όλοι να καταλάβουν το εύρος των όπλων που έχουμε».