Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, εμφανίζεται μειωμένη σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazprom. O ρωσικός ενεργειακός κολοσσός τόνισε ότι συνεχίζει την τροφοδοσία, παρά την προειδοποίηση του Κιέβου ότι θα κλείσει λόγω «ανωτέρας βίας» τον σταθμό της Σοχρανίφκα. Πρόκειται για ένα από δύο βασικά σημεία εισόδου προς την Ευρώπη.

Ο όγκος του αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στη «γηραιά ήπειρο» μέσω Ουκρανίας είναι σήμερα Τετάρτη στα 72 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm), από 95,8 mcm την Τρίτη. H εταιρεία, δεν διευκρινίζει, όμως, αν αυτό το επίπεδο αντανακλά τη ζήτηση. Δηλαδή δεν έγινε γνωστό αν είναι αποτέλεσμα μειωμένων αιτημάτων από τους Ευρωπαίους πελάτες της, ή λόγω προβλημάτων στη ροή του αερίου.
 

«Ανέφικτο»

Η Gazprom διεμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε έναν νέο σταθμό εισόδου. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει «ανωτέρα βία», ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.
 

«Φωτιά» οι τιμές

Την ίδια ώρα οι τιμές αυξάνονται μετά την ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU, ότι σταματά τις ροές από τη Ρωσία μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα. Το συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο 6,8% στο άνοιγμα, ενώ τώρα διαμορφώνεται 2,9% υψηλότερα στα 101,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ.