Διπλωματική ένταση μεταξύ Κροατίας και Ουγγαρίας ξέσπασε ξαφνικά με αφορμή τη συζήτηση για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Κροατία ζήτησε από τον Ούγγρο πρέσβη στο Ζάγκρεμπ να δώσει εξηγήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι οποίες, σύμφωνα με το κροατικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη, «διαταράσσουν χωρίς λόγο τις σχέσεις καλής γειτονίας μας».

 Σε συνέντευξή του στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο Όρμπαν δήλωσε ότι η Ουγγαρία είναι σθεναρά αντίθετη σε ένα πλήρες εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι είναι πολύ πιο εύκολο για άλλες χώρες της ΕΕ, οι οποίες έχουν «θάλασσες και λιμάνια και μπορούν να εισάγουν πετρέλαιο με δεξαμενόπλοια».

 «Θα είχαμε και εμείς λιμάνια αν δεν μας τα είχαν πάρει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όρμπαν, σε σχόλια που η Κροατία ερμήνευσε ότι αναφερόταν στο λιμάνι της Ριέκα στη βόρεια Αδριατική, το κύριο ουγγρικό λιμάνι όταν η Κροατία ήταν μέρος της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας.

 «Η Κροατία καταδικάζει τη δήλωση του προέδρου της ουγγρικής κυβέρνησης και καταδικάζουμε επίσης οποιεσδήποτε εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον κυρίαρχων κρατών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

 

 Πηγή: sport-fm.gr