Η Ουκρανία δεν θα ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη από τις εγκαταστάσεις της Σοχρανίβκα αν το Κίεβο δεν αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών της, δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της εταιρείας εκμετάλλευσης GTSOU.

 Η εταιρεία κήρυξε την Τρίτη ανωτέρα βία επικαλούμενη κλοπή φυσικού αερίου από φιλορώσους αυτονομιστές και διέκοψε τις ροές μέσω της Σοχρανίβκα, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

 Ο αγωγός διασχίζει το Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μέρος του οποίου βρίσκεται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

 «Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο του περιουσιακού στοιχείου» δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Sergiy Makogon σε γραπτό μήνυμα στο Reuters.

 Είπε ακόμη ότι η Gazprom δεν γνώριζε ότι οι αυτονομιστές είχαν αρχίσει να κλέβουν φυσικό αέριο από την Ουκρανία.

 «Δεν νομίζω ότι η Gazprom γνώριζε ότι οι (αυτονομιστές) είχαν αρχίσει να μας κλέβουν αέριο».

 Ο Makogon είπε ότι η Gazprom θα μπορούσε ακόμα να παραδώσει όλους τους όγκους της με προορισμό την Ευρώπη χρησιμοποιώντας τη διαμετακομιστική διαδρομή Σούτζα, η οποία παραμένει ανοιχτή.

 Η Gazprom δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

 Η εταιρεία είπε ότι δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να επαναδρομολογήσει όλη την προμήθεια της μέσω Σούτζα, ένας ισχυρισμός που το Κίεβο χαρακτήρισε ως αναληθή.