Μετά τη δήλωση των ηγετών της Φινλανδίας να υποστηρίξουν την προσπάθεια της χώρας για το ΝΑΤΟ, η Σουηδία ενδέχεται να λάβει την απόφασή της για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία τη Δευτέρα 16 Μαΐου, αναφέρει την Πέμπτη η εφημερίδα Expressen.

 Επικαλούμενη σχετικές πηγές, η εφημερίδα ανέφερε ότι το σουηδικό κοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση ασφαλείας τη Δευτέρα και η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον θα συγκαλέσει στη συνέχεια ειδική συνεδρίαση για να λάβει την επίσημη απόφαση υποβολής αίτησης στη Συμμαχία.

 Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της Φινλανδίας στο θέμα, καθώς είναι «ο στενότερος εταίρος της Σουηδίας σε θέματα ασφάλειας και άμυνας».

 «Η Σουηδία θα αποφασίσει αφού παρουσιαστεί η έκθεση από τις διαβουλεύσεις για την πολιτική ασφάλειας», ανέφερε στο Twitter.

 Σε κοινή δήλωση τους νωρίτερα ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση», αψηφώντας την προειδοποίηση της Ρωσίας.

 Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ρητά κατά της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και οι ηγεσίες σε αμφότερες τις χώρες ήταν σε μεγάλο βαθμό αντίθετες έως τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.