Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά την οποία ο αρχηγός του Πενταγώνου κάλεσε για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και τόνισε τη σημασία της διατήρησης των γραμμών επικοινωνίας, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Όστιν μίλησε με τον Σοϊγκού μετά από τις 18 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος της Βλαντίμιρ Πούτιν θέλουν να αντιπαρατεθούν σε στρατιωτικό επίπεδο με το ΝΑΤΟ, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν.

Μιλώντας την Τετάρτη σε επιτροπή του Κογκρέσου, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «αν δούμε τους λογισμούς του Πούτιν, η γνώμη μου είναι η Ρωσία δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία».

Λόιντ Οστιν: Ο Πούτιν δεν θέλει να αναμετρηθεί με το ΝΑΤΟ

Σχεδόν τρεις μήνες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα δεν δείχνει να έχει επιτύχει τους στόχους της. Οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα, χωρίς οι ρωσικές δυνάμεις να κάνουν πρόοδο – σε ορισμένες περιοχές έχουν μάλιστα υποχωρήσει από εδάφη που κατέλαβαν τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες.

Στην ίδια ακρόαση, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επισήμανε ότι η Ρωσία έχει κάνει χρήση υπερηχητικών (hypersonic) πυραύλων κατά στόχων στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν έχει σημαντική επίπτωση στην πορεία του πολέμου.

Εκτός από την υψηλή ταχύτητα των πυραύλων (περίπου 4-5 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήχου που τους καθιστά δύσκολα ανασχέσιμους) «δεν έχουμε δει σημαντικές επιπτώσεις που “αλλάζουν το παιχνίδι”», είπε ο Μίλεϊ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για 10-12 πυραύλους που έχουν βληθεί κατά της Ουκρανίας μέχρι στιγμής. Είναι η πρώτη φορά που όπλα αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται σε πόλεμο.

Ο αρχηγός του Επιτελείου και ο υπουργός Αμυνας συμφώνησαν ότι η χρήση αυτών των όπλων δεν θα μπορούσε να παρακινήσει τον Πούτιν να διατάξει τη χρήση πυρηνικών.