Η ακτιβίστρια Μαρία Αλιόχινα, που κατάφερε να διαφύγει αυτή την εβδομάδα από τη Ρωσία μεταμφιεσμένη σε διανομέα φαγητού, ενώθηκε με τα υπόλοιπα μέλη του φεμινιστικού συγκροτήματος Pussy Riot και ξεκίνησαν αντιπολεμική περιοδεία στην Ευρώπη.

 Στο τραγούδι που έγραψαν πριν από δύο εβδομάδες οι Pussy Riot καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή, τις σφαγές και το γράμμα “Ζ” που έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

 Ξεκίνησαν την περιοδεία τους από το Βερολίνο. Μαζί τους και η Μαρία Αλιόχινα που κατάφερε να φύγει από τη Ρωσία.

 «Ο Πούτιν και οι στρατηγοί του πρέπει να δικαστούν», λέει η ακτιβίστρια.

 

«Εάν δεν γίνει αυτό, η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει. Όπως η Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Ρωσία πρέπει να γίνει αποναζιστικοποίηση, όχι στην Ουκρανία» συμπλήρωσε.

 Αν και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιόλι εντοπισμού, η Αλιόχινα κατάφερε να ξεφύγει μεταμφιεσμένη σε διανομέα φαγητού. Μόνο φέτος είχε συλληφθεί έξι φορές για δράσεις εναντίον του καθεστώτος Πούτιν.

 «Τους ευχαριστώ που είναι τόσο γενναίες, ειλικρινείς και λένε τα πράγματα με το όνομα τους. Ο πόλεμος είναι πόλεμος και το κακό είναι κακό» λέει χαρακτηριστικά φαν του συγκροτήματος.

 Εν τω μεταξύ το Λονδίνο στο νέο γύρο κυρώσεων περιέλαβε την ολυμπιονίκη και φημολογούμενη σύντροφο του Πούτιν Αλίνα Καμπάεβα, την πρώην σύζυγό του Ρώσου προέδρου, συγγενείς και φίλους του.