Αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα η Φινλανδία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέκα Χααβίστο.

Ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει τη Δευτέρα η Βουλή να ανάψει το «πράσινο» φως.

Σε κάθε περίπτωση, το Ελσίνκι δεν ζητά άδεια από τη Μόσχα, επισήμανε.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας είχε νωρίτερα σήμερα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο και ενημέρωσε για την πρόθεση του Ελσίνκι να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Με τη σειρά του, ο Πέκα Χααβίστο μίλησε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στόχος της επικοινωνίας του Φινλανδού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του είναι, όπως είπε, «να χαμηλώσει η ένταση», η οποία προκλήθηκε από τις επιφυλάξεις που εξέφρασε η τουρκική πλευρά για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Μίλησα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα συναντηθούμε και σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα βρούμε λύση», δήλωσε ο Χααβίστο προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι είναι πολλά τα θέματα που ενδεχομένως απασχολούν ένα κράτος – μέλος ενόψει της ένταξης της Φινλανδίας και για αυτό η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες.

«Και ασφαλώς όλα τα κράτη – μέλη έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν ή να καθυστερήσουν την ένταξη», πρόσθεσε.

Σε αυτό το διάστημα, υπογράμμισε, είναι σημαντικές οι εγγυήσεις άλλων κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας, καθώς, όπως είπε, δεν θα καλύπτεται ακόμη από το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Όσον αφορά στην ενδεχόμενη αντίδραση της Ρωσίας, ο Χααβίστο τόνισε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται ειρηνικά κοινά σύνορα και «θέλουμε να τα διατηρήσουμε έτσι», ενώ διευκρίνισε ότι «δεν ζητάμε άδεια» από τη Μόσχα, αλλά επικοινωνούμε.

Ακόμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος, τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία θα γίνουν μέλη της Συμμαχίας.