Το ζήτημα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται πως παίρνει ξανά άλλες διαστάσεις, καθώς, παρά το «ανοιχτό παράθυρο» που φάνηκε να αφήνει η Τουρκία, με δηλώσεις του Ιμπραήμ Καλίν, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φρόντισε και πάλι να ανεβάσει τους τόνους.

«Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας να στηρίζουν την τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι οποίες «στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Η Τουρκία στήριζε από την αρχή την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Ακόμη και όταν κάποιοι ήταν εναντίον της ένταξης κάποιων χωρών στην περιοχή μας και στα δυτικά Βαλκάνια, εμείς στηρίξαμε την ένταξή τους. Αλλά το ΝΑΤΟ δεν είναι ένωση ή διεθνής οργανισμός, είναι συμμαχία. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο η ασφάλεια, αλλά και η αλληλεγγύη, όταν την χρειάζονται οι σύμμαχοι», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, προσερχόμενος στο δείπνο εργασίας της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.

«Αυτές οι δύο χώρες στηρίζουν ανοιχτά και έχουν σχέσεις με το ΡΚΚ, το οποίο είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθημερινά επιτίθεται στα στρατεύματά μας -ακόμη και χθες χάσαμε έναν στρατιώτη στο έδαφός μας. Είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση», συμπλήρωσε.

Ακόμα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «λόγω του αγώνα της Τουρκίας εναντίον αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, έχουν επιβληθεί περιορισμοί εξαγωγών στα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που εισάγουμε από συμμάχους μας και κάποιες χώρες που σχεδιάζουν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», για να υπογραμμίσει ότι «γι' αυτό η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι κατά της ένταξης αυτών των χωρών και μας ζητά να εμποδίσουμε αυτή την ένταξη».

Ωστόσο, σημείωσε ότι όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητηθούν με τους συμμάχους και τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες.


Η απάντηση στον Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή, πεπεισμένος ότι τελικά και τα 30 κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα στηρίξουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και καμία χώρα δεν θα αναλάβει την ευθύνη να τις εμποδίσει εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, από την άτυπη συνάντηση των υπουργών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

«Εφόσον οι δύο χώρες το θέλουν, τότε καμία από τις 30 χώρες δεν επιτρέπεται να αντιταχθεί. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που θα φώτιζε με πολύ αρνητικό τρόπο το ΝΑΤΟ και εύχομαι να μη συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ασελμπορν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι καμία από τις 30 χώρες, εκτός από την Τουρκία, δεν θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Τα όσα είπε αποτελούν επί της ουσίας απάντηση στα όσα είπε ο Τσαβούσογλου, που εξαπέλυσε πυρά κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, λέγοντας κιόλας πως ο λαός του ζητά να μπλοκάρουν την ένταξη.

«Η Τουρκία είναι μία από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ. Σημαντικός εταίρος, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εδώ το θέμα είναι η ασφάλεια στην Ευρώπη και κυρίως σε δύο χώρες, η μία εκ των οποίων έχει πολλά χιλιόμετρα κοινών συνόρων με την Ρωσία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί κανείς πλέον να πιστέψει τον Πούτιν, ο οποίος έλεγε κάποτε και ότι δεν επρόκειτο να επιτεθεί εναντίον των Ουκρανών. Αν η Σουηδία και η Φινλανδία το θέλουν, τότε θα έχουν και τις 30 χώρες στο πλευρό τους», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου.


«Το ΝΑΤΟ αναγεννήθηκε χάρη στον Πούτιν»

Αναφερόμενος την εξέλιξη του ΝΑΤΟ, ο Άσελμπορν είπε χαρακτηριστικά ότι «από εγκεφαλικά νεκρό το 2019, έφτασε σε μια αναγέννηση το 2022, χάρη στον Πούτιν». Το ΝΑΤΟ θα μεγαλώσει, είμαι πεπεισμένος, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία θα παραμείνει αμυντική, όπως φάνηκε και από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.


Στήριξη και από άλλους υπουργούς

Τη στήριξή τους στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Τσεχίας, της Νορβηγίας και της Σλοβακίας.

Ο Τσέχος υπουργός Γιαν Λιπάβσκι δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις θεωρεί φίλες χώρες και αυτό θα είναι το μήνυμα της κυβέρνησης της Πράγας. Ο Λιπάβσκι σημείωσε ωστόσο ότι η ένταξη απαιτεί «μακρύ οδικό χάρτη» και τόνισε ότι βασική προτεραιότητα αποτελεί η υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.

Η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκε Χούιτφελντ δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη γνωστό τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία με τις επιφυλάξεις που έχει εκφράσει, αλλά η χώρα της στηρίζει 100% την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Πιστεύουμε ότι η ένταξή της θα ενισχύσει τη συνεργασία στον βορρά», δήλωσε και έκανε λόγο για ιστορική στιγμή.

«Πάντα χτίζουμε με γνώμονα την αποτροπή και την ασφάλεια, αλλά τώρα θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν και τα νέα δεδομένα με την Ρωσία», πρόσθεσε

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Ιβάν Κορτσόκ τόνισε ότι ο πόλεμος «γίνεται πολύ κοντά στα σλοβακικά σύνορα, οι πολίτες μας φοβούνται και πρέπει να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε όσα εκπροσωπεί το ΝΑΤΟ», ενώ ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη της Ουκρανίας – και με στρατιωτικά μέσα – «μέχρι η Ουκρανία να νικήσει».

«Διαφορετικά, η Ουκρανία θα ηττηθεί και αυτό θα ήταν καταστροφή για την Σλοβακία, την Ευρώπη και την διατλαντική κοινότητα», δήλωσε και σημείωσε ότι η Ρωσία πολιτικά έχει χάσει τον πόλεμο, καθώς έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδίωκε.

Όσον αφορά στη της Τουρκίας, ο Σλοβάκος υπουργός ανέφερε ότι «προφανώς χρειάζεται ομοφωνία» για την απόφαση ένταξης μιας χώρας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «και τα 30 κράτη – μέλη θα συμφωνήσουν και αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια όχι μόνο των δύο αυτών χωρών αλλά ολόκληρης της Συμμαχίας».

Η χώρα του είναι απολύτως έτοιμη να στηρίξει το σχετικό αίτημα, πρόσθεσε.