Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα ενταχθούν μέχρι τα τέλη του έτους στο ΝΑΤΟ, ακολουθώντας μια γρήγορη διαδικασία, η οποία όμως δεν θα είναι χωρίς εμπόδια.

Ειδικότερα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν ρεαλιστικό το σενάριο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ μέχρι τα τέλη του 2022, καθώς εκτιμούν πως οι δύο αυτές χώρες είναι έτοιμες σε τεχνικό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο στρατός της Φινλανδίας, όσο και της Σουηδίας χρησιμοποιούν αμερικανικά συστήματα επικοινωνίας, οι εξοπλισμοί τους είναι διαλειτουργικοί με εκείνους του ΝΑΤΟ, ενώ συμμετέχουν τακτικά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια.

Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι έχουν και άλλα ανοιχτά θέματα, όπως η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και από ό,τι φαίνεται οι διαφορές μεταξύ των κρατών παραμένουν.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο είναι η κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να βρουν μία λύση σχετικά με το ζήτημα, καθώς η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απειλούν με βέτο, εάν δεν εξαιρεθούν από την απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου για τέσσερα χρόνια.