Οι αυστραλιανές αρχές δεν προβαίνουν σε κανένα σχόλιο για την τύχη περισσότερων από 200 Ταμίλ προσφύγων και αιτούντων άσυλο, καθώς το ναυτικό τους φέρεται να «αναχαίτισε» τα δύο πλοία στα οποία επέβαιναν σε χωρικά ύδατα της βόρειο-δυτικής Αυστραλίας, στον Ινδικό Ωκεανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης, οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν από τις αυστραλιανές αρχές, το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου δεν έγινε δεκτό και ορισμένοι παραδόθηκαν στο ναυτικό της Σρι Λάνκα.

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των προσφύγων δηλώνουν ότι η πράξη αυτή συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Αυστραλία υιοθετεί σκληρή πολιτική για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στη χώρα επιχειρώντας ριψοκίνδυνα θαλάσσια ταξίδια.

Εκατοντάδες επίδοξοι μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Αυστραλία με πλοιάρια τα τελευταία χρόνια.

Η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε σχόλιο ούτε έχει επιβεβαιώσει την ύπαρξη των δύο πλοίων που μετέφεραν τους Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα.

Ο εξαναγκασμός των προσφύγων να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, χωρίς να έχει εξεταστεί δεόντως το αίτημά τους, συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες και το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Προσφύγων της Αυστραλίας. Ο διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Πολ Πάουερ δήλωσε: «Για τους αιτούντες άσυλο, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, ιδιαίτερα στη Σρι Λάνκα που έχει μακρά ιστορία πολιτικής βίας και σε βαθμό αδιανόητο για τους Αυστραλούς».

Οι αυστραλοί υπουργοί τονίζουν ότι η χώρα τους τηρεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η κατάσταση των προσφύγων ωστόσο συνιστά επίμαχο θέμα στην Αυστραλία.

Το Συμβούλιο τους ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει η Αυστραλία στους αιτούντες άσυλο.

Βάσει της ισχύουσας πολιτικής της, οι περισσότεροι επίδοξοι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Αυστραλία δια θαλάσσης, στέλνονται σε στρατόπεδα κράτησης στην Παπούα Νέα Γουινέα ή στο Ναούρου. Αν διαπιστωθεί ότι είναι πρόσφυγες, θα εγκατασταθούν εκεί, όχι στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία υποστηρίζει ότι η πολιτική της αυτή έχει στόχο τη διάσωση ζωών.

Σύμφωνα με ανταποκριτές, η αναχαίτιση πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες, προκειμένου να μην φθάσουν στις αυστραλιανές ακτές ήταν μια από τις βασικές δεσμεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας του πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ.

Η Σρι Λάνκα δέχεται ισχυρές διεθνείς πιέσεις για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν στην τελευταία φάση του πολέμου εναντίον των αυτονομιστών Ταμίλ ο οποίος τερματίστηκε το 2009. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι οι Ταμίλ εξακολουθούν να υφίστανται τη βία των στρατιωτικών.

Αυστραλοί αξιωματούχοι υπεραμύνθηκαν σήμερα της πολιτικής της χώρας να μην παρέχει πληροφορίες για την τύχη των προσφύγων που εντοπίστηκαν στον Ινδικό Ωκεανό επικαλούμενοι «επιχειρησιακούς λόγους».

Ο γερουσιαστής και στέλεχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος Ερικ Αμπετζ αρνήθηκε να αναφερθεί στην τύχη των 153 Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα αλλά επέμεινε ότι οι αρχές αντιμετώπισαν τον καθένα τους με σεβασμό και φροντίδα σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Σκοτ Μόρισον αρνείται επί τουλάχιστον μία εβδομάδα να αποκαλύψει ο,τιδήποτε σχετικά με το πλοίο που φέρεται να αναχώρησε από την Ινδία στις 13 Ιουνίου.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάλκολμ Φρέιζερ, που προέρχεται από το ίδιο κόμμα όπως η σημερινή κυβέρνηση, σχολίασε στο Twitter ότι η επιστροφή των Ταμίλ στη Σρι Λάνκα «θυμίζει την παράδοση των Εβραίων στους ναζί τη δεκαετία του 1930».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Προσφύγων Ταμίλ στην Αυστραλία Αραν Μιλβαγκανάμ δήλωσε ότι τουλάχιστον 11 από τους αιτούντες άσυλο συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Σρι Λάνκα.

’γνωστη παραμένει επίσης η τύχη του δεύτερου πλοίου στο οποίο επέβαιναν 50 πρόσφυγες που αναχώρησε από την Ινδονησία την περασμένη εβδομάδα και λέγεται ότι αναχαιτίστηκε από το αυστραλιανό ναυτικό.

Ο Μόρισον θα επισκεφθεί τη Σρι Λάνκα αυτή την εβδομάδα για να παραστεί σε τελετή παράδοσης δύο περιπολικών σκαφών που η Αυστραλία έδωσε στην κυβέρνηση της Σρι Λάνκα. Τα σκάφη θα χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση πλοιαρίων που μεταφέρουν πρόσφυγες στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία αρνείται την είσοδο στη χώρα οποιουδήποτε πλοίου μεταφέρει μετανάστες. Κανένα πλοίο δεν έφθασε σε αυστραλιανό έδαφος τους τελευταίους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου το 60% των Αυστραλών υποστηρίζει την πολιτική αυτή.