«Έπεσε» το Αζοφστάλ καθώς οι ρωσικές επιθέσεις κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα το Κρεμλίνο να ικανοποιηθεί, εφόσον τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα κλίμα εκνευρισμού ύστερα από τη διαφαινόμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ανακοινώθηκε από τις ουκρανικές αρχές πως περίπου 260 στρατιωτικοί έφυγαν από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας, καθώς δεν υπήρχε ως φαίνεται άλλη δυνατότητα υπεράσπισης της περιοχής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 53 τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ιατρικό κέντρο στη Νοβοαζόφσκ και άλλοι 211 στο χωριό Ολενίφκα, το οποίο ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις. Όλοι οι στρατιώτες πρόκειται να μεταφερθούν αργότερα σε περιοχές που ελέγχονται από τον ουκρανικό στρατό με το Κίεβο να διευκρινίζει ότι η προσπάθεια να διασωθούν οι στρατιώτες που απομένουν στη χαλυβουργία συνεχίζονται.

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι το σημαντικό είναι «να σωθεί η ζωή των παλικαριών μας. Η Ουκρανία χρειάζεται τους ήρωές της ζωντανούς».

Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου της Μαριούπολης από τη Μόσχα, συνδυάζεται με κρεσέντο ρωσικών επιθέσεων στο Ντονμπάς και όχι μόνο. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές μόνο χθες σημειώθηκαν βομβαρδισμοί σε τουλάχιστον 25 πόλεις και χωριά των δύο περιφερειών που θέλει «ανεξάρτητες» ο Πούτιν, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

Εκρήξεις όμως σημειώθηκαν και στο Λβιβ, στα δυτικά της Ουκρανίας, απ’ όπου θεωρείται ότι περνά σημαντικό μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που φτάνει από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.