Η επικεφαλής της διπλωματίας της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε σήμερα, Τρίτη 17/5 το αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία υπογραφής του αιτήματος μεταδόθηκε ζωντανά από τη δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT, η οποία χαρακτήρισε τη στιγμή ιστορική για τη χώρα.

«Κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα μας», τόνισε η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών μετά την υπογραφή του εγγράφου. Η ίδια χαρακτήρισε το συγκεκριμένο βήμα ως «μεγάλο» και «σοβαρό», καθώς ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλει και αυτό που είναι καλύτερο για τη χώρα.

lide
 
Το επίσημο έγγραφο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, μαζί με αυτό της Φινλανδίας, με πρώτο παραλήπτη τον Γενς Στόλτενμπεργκ, Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία, ίσως και έναν χρόνο», πρόσθεσε η Λίντα Άντε.



Υπενθυμίζεται ότι χθες, η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την απόφασή της να υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά το αντίστοιχο βήμα που έκανε η γειτονική Φινλανδία.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, κάνοντας λόγο για μια «νέα εποχή» για τη σκανδιναβική χώρα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για την πρόθεση της Σουηδίας να γίνει μέλος της Συμμαχίας. Βγαίνουμε από μια εποχή για να μπούμε σε μια νέα», είχε δηλώσει.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, το φινλανδικό κοινοβούλιο ψηφίζει για τη δική του διαφαινόμενη αίτηση.