Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε την κυβέρνησή του να "παραμείνει ψύχραιμη", μετά τις πολεμοχαρείς δηλώσεις υπουργών που ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μια εκτεταμένη επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

"Η πείρα έχει αποδείξει ότι σε στιγμές όπως σήμερα, οφείλουμε να ενεργούμε με υπευθυνότητα, να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και να απέχουμε από σκληρές και παρορμητικές δηλώσεις", δήλωσε ο Νετανιάχου κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχέθηκε πάντως ότι "θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την ειρήνη και την ασφάλεια" στο νότιο Ισραήλ.

Δεκαπέντε ρουκέτες και βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν το Σάββατο, από τη Λωρίδα της Γάζας. Μία ρουκέτα είχε στόχο την πρωτεύουσα του Νεγκέβ, την Μπερσίβα, και αναχαιτίσθηκε από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με το στρατό.

Ο στρατός ανακοίνωσε πως σε αντίποινα προέβη σε 10 πλήγματα στο κεντρικό και το νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ο οποίος ελέγχεται από το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

"Η αυτοσυγκράτηση μπροστά σε εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον γυναικών και παιδιών δεν είναι η σωστή πολιτική", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ, ένας από τους "ιέρακες" του κυβερνητικού συνασπισμού.

"Η στρατηγική του κατευνασμού, η οποία συνδυάζεται με την εξασθένηση της αποτρεπτικής ικανότητάς μας, επιτρέπει στη Χαμάς να πάρει προβάδισμα για την επόμενη παρτίδα", πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν κάλεσε από την πλευρά του και πάλι την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να "ανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας", έγινε γνωστό από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λίμπερμαν ζήτησε "την άμεση καταστροφή των εργοστασίων πυραύλων και των τρομοκρατικών υποδομών στη Γάζα", σύμφωνα με την εφημερίδα "Γεντιότ Αχρονότ".