«Το ΝΑΤΟ δεν αναμένει σημαντικά κέρδη για καμία από τις δύο πλευρές στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος της Συμμαχίας με γνώση των πληροφοριών στο CNN.

«Νομίζω ότι θα είμαστε σε ακινησία για λίγο καιρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως στο ΝΑΤΟ θεωρούν αυτή την περίοδο πως το μομέντουμ έχει μετατοπιστεί σημαντικά υπέρ της Ουκρανίας και η συζήτηση στους κύκλους της Συμμαχίας γίνεται πλέον για το αν είναι δυνατόν το Κίεβο να ανακαταλάβει την Κριμαία και τα εδάφη του Ντονμπάς που κατέλαβαν η Ρωσία και οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαν (να ανακαταλάβουν την Κριμαία και το Ντονμπάς), ναι», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Όχι τώρα, όχι σύντομα, αλλά αν μπορέσουν να συνεχίσουν τον αγώνα, το πιστεύω», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Έχω αμφιβολίες για το αν όντως πρέπει να πολεμήσουν για να πάρουν πίσω τα εδάφη τους», δήλωσε στη συνέχεια αναφερόμενος σε μια πιθανή αντίδραση του τοπικού πληθυσμού σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές.

Εδαφικά κέρδη για τον ουκρανικό στρατό 

Την ίδια ώρα το γενικό επιτελείο υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός κατέγραψε εδαφικά κέρδη στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το χωριό Ντεμεντίεβκα, 35 χιλιόμετρα βόρεια του Χαρκόβου και κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, προελαύνοντας σε βόρειο τομέα της περιοχής. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες στο χωριό Ντοβχένκε, περίπου 25 χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Σφοδρές εχθροπραξίες αναφέρθηκαν επίσης γύρω από τις πόλεις Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και κοντά στη Σεβεροντονιέτσκ στην περιφέρεια Λουχάνσκ, πάντα σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Παρότι η Πολεμική Αεροπορία παρείχε εκ του σύνεγγυς υποστήριξη στις ρωσικές χερσαίες δυνάμεις, δεν σημειώθηκαν ρωσικά εδαφικά κέρδη στην περιφέρεια, διαβεβαίωσαν οι ουκρανοί επιτελείς.