Στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι, διαγνώστηκε και νοσηλεύεται το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, στην Ιταλία.
Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο και η γενική κατάσταση της υγείας του δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. 
Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια,  να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

Στη Στοκχόλμη το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, στη Σουηδία. Οι ειδικοί ερευνούν εάν υπάρχουν και άλλα μολυσμένοι πολίτες στη χώρα.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στη χώρα δεν είναι γνωστό πως μολύνθηκε το συγκεκριμένο άτομο το οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Αυξάνονται τα κρούσματα «ευλογιάς του πιθήκου» και στην Αγγλία. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) εντόπισε 2 επιπλέον κρούσματα, ένα στο Λονδίνο και ένα στη Νοτιοανατολική Αγγλία.
Τα τελευταία κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων που επιβεβαιώθηκαν στην Αγγλία από τις 6 Μαΐου σε εννέα (9).

Πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώθηκαν και στην Πορτογαλία, ενώ περισσότερα από 20 ελέγχονται ως ύποπτα κρούσματα. Όλες οι περιπτώσεις ήταν νεαροί άνδρες και όλες στη Λισαβόνα και την κοιλάδα του Τάγου. Η Ισπανία ανέφερε επίσης οκτώ ύποπτα κρούσματα.