Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα ουκρανικά στρατεύματα, που θεωρείται ότι είναι οι τελευταίες δυνάμεις που πολεμούν τους Ρώσους στη Μαριούπολη, έχουν κληθεί να σταματήσουν να αμύνονται για την πόλη.
Συγκεκριμένα, το Reuters επισημαίνει ότι το τάγμα Αζόφ έχει μόνη εντολή πλέον να «σώσει τις ζωές στρατιωτών». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τους μαχητές του Αζόφ, πολίτες και βαριά τραυματισμένοι στρατιώτες έχουν απομακρυνθεί από το εργοστάσιο χαλυβουργίας, ενώ όσοι πέθαναν εκεί εξακολουθούν να απομακρύνονται, όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής του τάγματος, Ντένις Προκοπένκο.

«Τονίζουμε συνεχώς τις τρεις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για εμάς: πολίτες, τραυματίες και νεκρούς. Οι άμαχοι έχουν εκκενωθεί. Οι βαριά τραυματίες έλαβαν την απαραίτητη βοήθεια και απομακρύνθηκαν, για να μπουν σε διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων αργότερα και να παραδοθούν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία», ανέφερε ο Προπένκο και συμπλήρωσε ότι στο μέλλον ελπίζει ότι οι συγγενείς θα μπορούσαν να «θάψουν τους στρατιώτες τους με τιμή».

Το ιστορικό της παράδοσης της Μαριούπολης
Η Μαριούπολη ήταν βασικός στόχος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου. Πλέον η πόλη έχει ισοπεδωθεί μετά από μπαράζ σφοδρών επιθέσεων. Η Ουκρανία έδωσε εντολή στους υπερασπιστές της Μαριούπολης να παραδοθούν.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι σχεδόν 2.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο Αζοφστάλ έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν επιβεβαιώσει τον αριθμό αυτό και το πρακτορείο Reuters δεν είναι σε θέση να τον επαληθεύσει.
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ότι περίπου 1.700 μαχητές έχουν παραδοθεί και ένας άγνωστος αριθμός παραμένει εντός των εγκαταστάσεων της χαλυβουργίας.
Η πλήρης παράδοση των καταφυγίων και των σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου ενδέχεται να δώσει τέλος στην πιο καταστροφική πολιορκία του πολέμου που άρχισε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.Ο Προκοπένκο δήλωσε ότι η διαδικασία της μεταφοράς των νεκρών από το Αζοφστάλ είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Εθνικοί ήρωες οι τελευταίοι μαχητές της Μαριούπολης
Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι οι τελευταίοι μαχητές της Μαριούπολης -στρατιώτες του τακτικού στρατού και μέλη της Εθνικής Φρουράς στην οποία ανήκει το Τάγμα Αζόφ-, είναι εθνικοί ήρωες και ελπίζει ότι θα ανταλλαγούν με Ρώσους αιχμαλώτους.
Η Μόσχα αποκαλεί το Τάγμα Αζόφ, «Ναζί». Η μονάδα αυτή που δημιουργήθηκε το 2014 ως παραστρατιωτική οργάνωση για να πολεμήσει τους υποστηριζόμενους από την Ρωσία αυτονομιστές, αρνείται ότι τα μέλη της είναι φασίστες και η Ουκρανία λέει ότι έχει μεταρρυθμιστεί έκτοτε έχοντας αποβάλει τις εθνικιστικές της καταβολές.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του Αζοφστάλ θα αντιμετωπιστούν με βάση τους διεθνείς κανόνες. Μερικοί Ρώσοι βουλευτές ζήτησαν να δικαστούν ως εγκληματίες πολέμου και ένας είπε ότι θα πρέπει να καταδικαστούν σε θάνατο.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι έχει λάβει πρόσβαση για να καταγράψει εκατοντάδες από τους μαχητές που ήταν στο Αζοφστάλ, αλλά δεν μπορεί να προσδιορίσει πόσοι είναι.