Τις ΗΠΑ «δείχνουν» χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα ως πιθανές υπεύθυνες για την αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, «με σκόπιμη διαρροή του ιού» μάλιστα, όπως επισημαίνουν χιλιάδες ασιάτες στο διαδίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Weibo, το «κινεζικό Twitter», το σχετικό hashtag για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη λοίμωξη είχε συγκεντρώσει πάνω από 51 εκατ. θεάσεις μέχρι χθες, Δευτέρα 23 Μαΐου.

Πολλοί χρήστες των κινεζικών social media εστιάζουν σε μια έκθεση του 2021 από την αμερικανική ΜΚΟ Nuclear Threat Initiative (Πρωτοβουλία για την Πυρηνική Απειλή) αναφορικά με την ετοιμότητα για την βιοασφάλεια.

Υποθετικό σενάριο

Η έκθεση αυτή περιέγραφε ένα υποθετικό σενάριο ξεσπάσματος ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο απομόνωσαν από τα συμφραζόμενα Κινέζοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να υποστηρίξουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν εκ των προτέρων ότι ερχόταν η επιδημία.

«Σχέδιο των Αμερικάνων»

Η influencer Σου Τσανγκ, που έχει 6,41 εκατ. ακολούθους στο Weibo, υποστήριξε ότι η έκθεση αυτή συνιστά «ένα σχέδιο των ΗΠΑ να διαρρεύσουν τον βιοτεχνικό ιό της ευλογιάς των πιθήκων», ανάρτηση που απέσπασε πάνω από 7.500 likes στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το Bloomberg και έλαβε πάνω από 660 σχόλια, πολλά εκ των οποίων συμφωνούν με την Τσανγκ και ένα μάλιστα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «μοχθηρές πέραν της φαντασίας της ανθρωπότητας».