Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι πλέον αντιμέτωπες με την απειλή της επισιτιστικής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα, η περιοχή ακόμα δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με όσα τόνισε χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.

«Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν στη φτώχεια και στη διατροφική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί», προειδοποίησε η Λόλα Κάστρο, διευθύντρια του τμήματος του ΠΕΠ που είναι αρμόδιο για την ευρύτερη περιοχή, με έδρα τον Παναμά.

Τουλάχιστον 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη διατροφική ανασφάλεια και ο αριθμός τους μπορεί, «στη χειρότερη περίπτωση» να φθάσει τα 13,3 εκατομμύρια αν η σύρραξη συνεχιστεί, διευκρινίζει δελτίο τύπου του ΟΗΕ.

Πληθωρισμός

«Οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία (...). Η αύξηση του πληθωρισμού (στις τιμές) των τροφίμων απειλεί την περιοχή, όπου πολλές χώρες είναι πολύ εξαρτημένες από τις εισαγωγές σιτηρών», ειδικά στα νησιά της Καραϊβικής, εξήγησε το ΠΕΠ.

Οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι, τα μαύρα φασόλια, των φακών και των φυτικών ελαίων ανά μετρικό τόνο αυξήθηκαν κατά 27% από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο και κατά 111% από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2022, τονίζει ακόμη η υπηρεσία.