Συγκλονίζει η πρόσφατη ανάλυση του Seth J. Frantzman, που δημοσιεύτηκε στην Jerusalem Post. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Τουρκία έχει απειλήσει για μια νέα εισβολή στη Συρία, παρόμοια με την εισβολή της τον Οκτώβριο του 2019 και την εισβολή του Ιανουαρίου 2018, η οποία «είχε ως αποτέλεσμα την ευρεία εθνοκάθαρση των Κούρδων, των Γιαζίντι και άλλων μειονοτήτων».

«Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσταθεροποιήσει τις περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον έλεγχο του ISIS και να απομακρύνει τις μειονότητες από τα σύνορα. Αυτή η ιστορική εθνοκάθαρση είναι παρόμοια με αυτό που έγινε στην Τουρκία μετά το 1915 κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας των Αρμενίων και τις επακόλουθες γενοκτονίες και σφαγές χριστιανικών κοινοτήτων σε αυτό που έγινε Τουρκία τη δεκαετία του 1920», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανάλυση.

«Ξανά στο παρελθόν»

Μάλιστα, στη συνέχεια, ο Seth J. Frantzman επισημαίνει: «Η Άγκυρα το έχει ξανακάνει αυτό στην Κύπρο, όταν εισέβαλε στη δεκαετία του 1970 και έδιωξε τις ελληνικές μειονότητες από τη βόρεια Κύπρο. Η εθνοκάθαρση του Αφρίν και του Σερέ Κανίγια και άλλων περιοχών κατά μήκος των συνόρων το 2018 και το 2019 άλλαξε τα ιστορικά πρότυπα εποικισμών, απομακρύνοντας τις αυτόχθονες μειονότητες. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, εκτός από το ότι η Άγκυρα χρησιμοποίησε τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να ισχυριστεί ότι χρειάζεται «ασφάλεια» αφαιρώντας μειονότητες».

«Νέες απειλές»

Για τις πρόσφατες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν με αποδέκτη την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της χώρας, τονίζεται: «Οι απειλές της Άγκυρας (σ.σ. για τη Συρία) έρχονται στον απόηχο της επίθεσης της Τουρκίας στον Έλληνα πρωθυπουργό και επίσης στις ΗΠΑ για την ελάφρυνση των αμερικανικών κυρώσεων στην ανατολική Συρία. Σαφώς, η Άγκυρα μετατοπίζει τώρα τις πολιτικές από την προσπάθεια συμφιλίωσης με την Ελλάδα, στην προώθηση νέων απειλών».