Τον τρόπο για να καμφθούν οι αντιδράσεις της Ουγγαρίας και να επιτευχθεί συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων και το εμπάργκο κατά της Ρωσίας φέρονται να έχουν βρει οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από πολλές ημέρες διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται επίσημη ευρωπαϊκή πηγή, οι Βρυξέλλες προτείνουν εμπάργκο στην αγορά του ρωσικού πετρελαίου και των παραγώγων του, με εξαίρεση τις παραδόσεις μέσω αγωγών, γεγονός που θα μπορούσε να άρει το «βέτο» της Βουδαπέστης, καθώς λύνει το θέμα της τροφοδοσίας που είχε θέσει επιτακτικά και απόλυτα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η πηγή που επικαλείται το Reuters δεν μιλά για συμφωνία, αλλά για μία πρόταση που μπορεί να δώσει «λευκό καπνό» στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο κυρώσεων που έχει ανακοινώσει πριν από εβδομάδες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τόσο οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όσο και το θέμα της ενέργειας και ειδικότερα των μέτρων για τον έλεγχο των τιμών, θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαΐου, δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Στα 200 δισ. ευρώ το κόστος απεξάρτησης

Σχεδόν 200 ευρώ θα κοστίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με προσχέδια που επικαλούνται οι Financial Times και τα οποία θέτουν επιθετικούς στόχους σε τομείς, όπως η καθαρή ενέργεια και η μείωση της κατανάλωσης.

Σε προσχέδιο των προτάσεων RepowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτυπώνεται ότι οι Βρυξέλλες περιμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ έως το 2027, πέραν των σχεδίων για ενίσχυση των δαπανών με στόχο τη μείωση του άνθρακα.

Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν, αν θέλει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για μηδενικές εκπομπές άνθρακα το 2050.

Τι περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε δηλώσει:

«Θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση εισαγωγής ρώσικου πετρελαίου, από τη θάλασσα και από αγωγούς, αργό και διυλισμένο. Θα διασφαλίσουμε την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου με τρόπους έτσι ώστε τόσο εμείς όσο και οι σύμμαχοί μας να διασφαλίσουμε εναλλακτικές διαδρομές για τις προμήθειες και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους».

Άλλα μέτρα που θα επιβληθούν 

Καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα καθώς και των υπευθύνων για την πολιορκία της Μαριούπολης

Απαγόρευση μετάδοσης στην ΕΕ σε τρία κρατικά ρωσικά ραδιοτυλεοπτικά δίκτυα.

Εκδίωξη της SberBank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το σύστημα πληρωμών Swift και δύο ακόμη τραπεζών.