Κρίσιμη συνάντηση των Ευρωπαίων πρεσβευτών πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν πρότεινε σήμερα στα κράτη να εξαιρεθεί από το εμπάργκο η μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω αγωγών προκειμένου να παρακαμφθεί το ουγγρικό βέτο.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν τα πάντα προκειμένου να μην πάνε στην αυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με το θέμα στην ατζέντα, και θέλουν να λυθεί σήμερα. Συνεπώς η λύση που προκρίνεται είναι να εξαιρεθεί προσωρινά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται μέσω αγωγών και να απαγορευθεί μόνο το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θάλασσας.

Αυτό ικανοποιεί την Ουγγαρία διότι δεν έχει θάλασσα και εισάγει πετρέλαιο μόνο μέσω του αγωγού Ντρούζπα. Εάν βρεθεί λύση σήμερα, τότε ξεμπλοκάρεται το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Κοινοτικές πηγές: Έρχεται επισιτιστική κρίση με βαρύ πλήγμα στην Τουρκία

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν επίσης και το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας καθώς και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αν και επισήμως δεν είναι στην ατζέντα.

Για την επισιτιστική ασφάλεια γνωρίζουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Κοινοτικοί αξιωματούχοι είπα στο MEGA ότι εάν δεν βρεθεί λύση τώρα, τότε το φθινόπωρο θα αντιμετωπίσουμε σοβαρή κρίση. Σύμφωνα με προβλέψεις, η Τουρκία θα έχει σοβαρότατο πρόβλημα καθώς και διάφορες χώρες της Αφρικής, γεγονός που θα έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην Ευρώπη. Για αυτό, άλλωστε, στη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία, Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Πούτιν να άρει τον αποκλεισμό του ουκρανικού λιμανιού της Οδησσού από τη Ρωσία, ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών.

Διχασμός ανατολικής – δυτικής Ευρώπης για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για τους Ευρωπαίους. Η ανατολική Ευρώπη ζητά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων που σημαίνει να δοθεί τον Ιούνιο στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας. Όμως, η δυτική Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο θετικά, διότι όπως λένε αυτό θα ήταν άδικο για τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που περιμένουν εδώ και χρόνια.

Ελλάδα και Κύπρος γέρνουν προς την άποψη της δυτικής Ευρώπης αλλά, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να ξεκινήσουν τώρα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Παρίσι, η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ τα επόμενα 15-20 χρόνια.