Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
PESALTO
Διεθνή

Ιράν: Βίντεο ντοκουμέντο από την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Bίντεο με σκηνές από την κατάληψη των ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Kόλπο, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν


Στο βίντεο φαίνεται η στιγμή που οι Φρουροί Επανάστασης στο Ιράν κάνουν το ρεσάλτο στα ελληνικά δεξαμενόπλοια στο Περσικό Κόλπο.

Συγκεκριμένα, φαίνεται ο σχεδιασμός για να συντελεστεί η κίνηση, την οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε πειρατεία, ενώ την ίδια στιγμή την καταδίκη του για το σοβαρό συμβάν δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες που επέβαιναν στο πλοίο είναι καλά στην υγεία τους, ο τρόμος κυρίευσε τα πάντα τη στιγμή της κατάληψης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την κατάσχεση των ελληνικών πλοίων από το Ιράν

Εντόνως καταδίκασαν οι ΗΠΑ την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχο μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».